HomeHome
Visit
Blogs
Bijzondere vogels kijken tijdens de winter in Zeeland
Vuurtoren Westkapelle

Bijzondere vogels kijken tijdens de winter in Zeeland

Geschreven door: zeeland.com 

Om de meest bijzondere vogelsoorten te zien, hoef je niet ver te reizen. In de winter komen de meest bijzondere vogelsoorten naar Zeeland. Veel soorten vogels kiezen de Zeeuwse natuur om te overwinteren of als bijtank-plek tijdens hun trektocht. Lees in dit blog welke bijzondere vogels dat zijn en de beste locaties om ze te bekijken!

Vogels overwinteren in Zeeland

Wist jij dat heel veel vogels overwinteren in Zeeland? Verschillende Zeeuwse natuurgebieden fungeren deze maanden als hotel. Door de grote diversiteit, de rust, ruimte en het relatief zachte klimaat zijn het ideale plekken om tijdens de winter te bezoeken. Hier komen de vogels op adem na een lange vlucht en gaan ze op zoek naar voedsel om bij te tanken.

In de winter komen de meest bijzondere vogelsoorten naar de Zeeuwse Delta. Zoals de kleurrijke smient. Deze eenden soort komt speciaal vanuit Scandinavië of Siberië om hier te overwinteren. Of de Rotgans. Ze broeden op de toendra's van Siberië en komen daarna massaal onze kant uit om hier bij te tanken of de winter door te brengen. Benieuwd welke vogels er nog meer overwinteren in Zeeland?

Let op! Om trekkende vogels rust te gunnen en op krachten te laten komen, zijn bepaalde (delen van) natuurgebieden niet altijd toegankelijk voor het publiek.

Sneeuwgors

De sneeuwgors, een zeldzaam, klein vogeltje, zoekt in het najaar vanuit Groenland, IJsland of Noorwegen onze kust op voor een onbezorgde Zeeuwse winter.

Bijzondere vogels

IJseend

De IJseend is een arctische soort die broed op de toendra's van het Noordelijk halfrond. In het najaar vertrekken de ijseenden naar zuidelijkere overwinteringsgebieden. In de winter kun je ze soms langs de Brouwersdam of op de Oosterschelde spotten.

Bijzondere vogels

Flamingo's

Op de rand van Zeeland en Zuid-Holland strijkt jaarlijks een groep Flamingo's neer in de Grevelingen. Deze roze vogels komen over uit Duitsland en verblijven van september tot en met april in het Grevelingenmeer. Het beste uitzicht op de groep heb je vanaf de dijk bij Oude-Tonge.
flamingo

Tuinvogels

Ook van onze bekende 'tuinvogels' zoals het roodborstje of de pimpelmees trekken er veel in de winter uit Oost Europa naar de kust. Je kan ze in de eigen achtertuin gastvrij ontvangen en in het laatste weekend van januari kun je helpen dit bezoek in kaart te brengen tijdens de Nationale Tuinvogeltelling van de Vogelbescherming Nederland.
Roodborstje, tuinvogel

Beste locaties om vogels te kijken

Je hoeft geen vogelkenner te zijn om te genieten van de verschillende vogelsoorten die neerstrijken in Zeeland tijdens de koude maanden. Er zijn veel plekken waar je bijzondere vogels kunt spotten. 

Vogelboulevard van Zeeland
De vogelboulevard van Zeeland, een gebied tussen Ouwerkerk en Oosterscheldekering, is een aantrekkelijk gebied voor vogels. Vogels kijken kan hier eigenlijk overal. Vooral in de inlagen en slikken van Schouwen-Duiveland tref je heel veel verschillende vogels aan.

Zeedijk van Westkapelle
Op de zeedijk van Westkapelle laten zich bij noordwesterstorm vogels zien die normaal gesproken boven volle zee leven en dus vanaf het land zelden te zien zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om soorten als de jan-van-gent, drieteenmeeuw, diverse soorten jagers en pijlstormvogels, maar ook alken, zeekoeten, noordse stormvogels en met veel geluk een vaal stormvogeltje of stormvogeltje. Vergeet je verrekijker of telescoop niet om ze goed te kunnen bekijken. Lees ook de blog over vogels spotten in het Noordervroon in Westkapelle.

Ook in deze natuurgebieden kun je verschillende soorten vogels zien: 

Vogelexcursies

Wil je meer leren over vogels? Tuur naar deze gevederde gasten onder begeleiding van een deskundige gids. Hoor het verhaal achter de vogeltrek en kom alles te weten over het doen en laten van de overwinteraars. Tijdens een excursie of natuur activiteit leer je anders naar vogels kijken!

Meer blogs lezen?

Kunst spotten op straat, vermaak in de Zeeuwse steden, op pad met het Zeeuwse wildlife of de natuur in duiken. In Zeeland is van alles te beleven. Wil jij je laten inspireren om jouw bezoek aan Zeeland nóg mooier te maken? In onze blogs lees je hoe Zeelandfans hun verblijf in Zeeland beleven. Je vindt ze op onze blogpagina!