HomeHome
Home
Live-work
Zeeuwse regios

Zeeuwse regio's

Officieel bestaan ze niet, maar de Zeeuwse cultuur kent een aantal eigen regio's die in de volksmond vaak gebruikt worden. Bijvoorbeeld in nieuwsberichten, vacatures of blogs. Denk aan een 'bourgondisch Zeeuws-Vlaanderen' of 'karakteristiek Schouwen-Duiveland'. Zeeuwen voelen zich verbonden met hun regio. Op deze pagina ontdek je alle Zeeuwse regio's!

(schier) Eilanden

De namen van de Zeeuwse regio’s zijn ontstaan door de namen van de schiereilanden en de voormalige eilanden. De naam ‘Zeeland’ is hier ook van afgeleid, aangezien alle eilanden letterlijk 'land in zee' zijn.

  • Tholen (voormalig eiland)
  • Sint Philipsland (schiereiland)
  • Schouwen-Duiveland (voormalig eiland)
  • Noord-Beveland (voormalig eiland)
  • Zuid-Beveland (schiereiland)
  • Walcheren (voormalig eiland)

    Uitzondering op de regel is Zeeuws-Vlaanderen. Deze regio is namelijk geen eiland of schiereiland. Maar is vanuit de rest van Nederland alleen te bereiken door de Westerscheldetunnel of over land via België. Sinds 2003 is deze regio ook met fiets- en voetveer te bereiken.

Regio's

Uit de voormalige (schier)eilanden zijn onderstaande regio's geboren. Deze regio's zijn ontstaan in de Zeeuwse volksmond maar ondertussen ook buiten Zeeland wel bekend. Klik op onderstaande regio's om meer te weten te komen over de steden, dorpen en gebruiken die per regio typerend zijn.

Eigen kenmerken

Hoewel de regio's dicht bij elkaar liggen, is iedere regio anders. Van verschillen in het landschap, tot verschillen in de dialecten. Heb je ooit al eens een Bressiaander, inwoner van Breskens, met een Koedurpse, inwoner van Ellewoutsdijk, vergeleken? Je zult zien en horen dat er veel overeenkomsten zijn, maar ook zeker veel verschillen.

Lees de eigen kenmerken van de regio's of gemeenten.

Vond je dit interessant? Lees als eerste de nieuwste verhalen van mensen die de stap naar Zeeland al gewaagd hebben!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Ontdek verhalen van inwoners uit Zeeland over het leven in hun regio, lees waarom zij de keuze gemaakt hebben om in Zeeland te wonen en laat je inspireren! Gewoon heel eenvoudig via de mail.
gezin zonsondergang terneuzen

Wonen en werken in Zeeland

Lees meer over de Zeeuwse gemeenten