Watersport in Zeeland

Watersport in Zeeland tijdens het DAM-X evenement
Bij het Veerse Meer zie je welke watersporten Zeeland allemaal heeft
Watersport in Zeeland

Zeeland, ideale watersportomgeving

Zee en land. Als je waterliefhebber bent, kom je naar Zeeland. De één houdt van wrakduiken, de ander gaat graag zeilen of zwemmen. Weer een ander test liever zijn krachten tijdens het kitesurfen. Kies je eigen hotspot.

Van zeilen tot kitesurfen

Met bijna altijd wind kun je in Zeeland heerlijk zeilen en surfen. Je ziet op verschillende plaatsen de gekleurde vliegers van kitesurfers boven de duinen uitsteken. Zeeland is namelijk ook heel aantrekkelijk voor liefhebbers van fun sporten als buggykiten, strandzeilen (blokarten), kitesurfen, soaren (paragliding) en powerkiten. Zij kunnen terecht op speciale stranden zodat zonaanbidders, families en sporters elkaar niet in de weg zitten.

Het Grevelingenmeer, ideaal voor watersporten

grevelingenmeer

De Brouwersdam, hotspot voor toffe events

Sportevenement DAM-X Kitesurfen

Het Veerse Meer, een watersportparadijs

Veerse Meer.

De Oosterschelde, een bijzondere en geliefde duikplek

Voormalig haventje Kats

1971

In 1971 werd de Grevelingen met de aanleg van de Deltawerken afgesloten van de Noordzee. Hierdoor veranderde het in een zoutwatermeer.

2015

DAM-X is hét watersportevenement dat sinds 2015 georganiseerd wordt rondom het Europees Kampioenschap freestyle windsurfen.

17

In het Veerse Meer liggen 17 eilanden, waarvan er 12 toegankelijk zijn voor bezoekers.

250

De Oosterschelde telt circa 250 diersoorten onder water, waaronder prachtige sepia’s en een enkel zeepaardje.
01
04

Paradijs voor duikers

Duikers komen van heinde en ver naar de Zeeuwse duikplekken, vooral naar de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. Niet voor niets werd in deze wateren het wereldkampioenschap onderwaterfotografie gehouden in 2015. De kleurrijke onderwater natuur is er echt prachtig en bijzonder.

De Oosterschelde 

Zo kun je in het voorjaar de sepia’s (zeekatten) zien paren in de Oosterschelde. Ook kun je er zeepaardjes treffen. Je moet wel een ervaren duiker zijn, de Oosterschelde is een getijdenwater met een sterke stroming.

De Grevelingen

De Grevelingen is het grootste zoutwatermeer van West-Europa. Omdat hier geen getij of stroming is, kun je hier ook met minder duikervaring veilig duiken. Zowel in de Grevelingen als in de Oosterschelde kun je wrakduiken. Voor duikers toch altijd een spannende ervaring. In de Grevelingen gaat het om drie wrakken voor Scharendijke. Ook in de Oosterschelde liggen er drie, maar dan wat meer verspreid.

Heb je niks met duiken, ga dan eens snorkelen. Net onder de waterspiegel is al zoveel moois te zien!

Suppen

Lekker vanaf je SUP board Zeeland verkennen? Goed idee! Al suppend kom je langs bijzondere plekken die te voet niet bereikbaar zijn. Ook heb je net weer even een ander uitzicht vanaf je supplank. Je kunt in Zeeland op verschillende plaatsen suppen. Op het Veerse Meer bijvoorbeeld. Peddel van eiland naar eiland en geniet van de Zeeuwse natuur.

Suppen door Zeeuwse steden

Wist je dat je in Zeeland ook door de stad kunt suppen? Hier zijn de karakteristieke grachtenpanden je uitzicht. Een unieke ervaring! Ben jij een beginnende supper? Er zijn verschillende mogelijkheden om een SUP tour te maken onder begeleiding van instructeurs. Alvast veel (SUP)plezier!

Supfietsen

Suppen is erg populair, maar in Kortgene kun je nu ook een fiets-sup huren. Het zorgt voor extra stabiliteit en je valt minder snel om. Erg leuk voor een dag plezier op het water. 

Suppen in de natuur of door de stad

Kies jouw favoriet

Hotspot voor toffe events

De Brouwersdam

De Brouwersdam, tussen Schouwen en Goeree, is zo’n hotspot voor liefhebbers van extreme sporten. Je kunt er overigens ook heerlijk windsurfen, zwemmen en suppen. Elk jaar wordt in oktober aan de Grevelingenzijde van de dam het DAM-X event gehouden. De internationale top aan freestyle windsurfers strijdt tijdens het evenement om de titel European Freestyle Pro Tour. Altijd spectaculair om te zien. Bovendien zijn er toffe side events voor jong en oud.

Meer weten over de verschillende watersporten in Zeeland?

Maak verder kennis met

verschillende watersporten