Renesse

Renesse is het toeristendorp voor familievakanties op Schouwen-Duiveland. De kustplaats heeft stranden, terrassen, winkels en uitgaansmogelijkheden. Dat maakt het dorp al jarenlang tot een populaire vakantiebestemming.

De geschiedenis van Renesse

Het dorp werd in 1244 voor het eerst genoemd als Riethnesse. De heren van Renesse waren vroeger een invloedrijke familie in Zeeland. In de dertiende eeuw werd ook slot Moermond gebouwd, de beroemdste bewoner was Jan van Renesse. 

Inwoners van Renesse werden vroeger ook wel spottend geitenbokken genoemd. Vrijwel iedereen hield een of meerdere geiten, ‘de koe van de arme man’. In vroeger tijden was de hele westkust van Schouwen een arme regio.

Renesse is een ringdorp, gebouwd rondom de gotische Jacobuskerk. De toren van de kerk dateert uit 1458. De kermis in Renesse is elk jaar rondom de kerk en wordt nog altijd rond 25 juli gehouden, de naamdag van Jacobus.

Slot Moermond uit de 13e eeuw ligt middenin het Landgoed Moermond, een 45 hectare tellend beschermd natuurgebied. Het landgoed werd rond 1229 gesticht door Constatijn van Zierikzee. De bekendste bewoners zijn Jan van Renesse en Witte de Haamstede. Tot tweemaal toe werd het door veldslagen verwoest en weer herbouwd. Het slot is niet te bezichtigen, het wordt enkel nog gebruikt voor feesten en partijen.

Vanaf begin 20e eeuw ontwikkeld Renesse zich als echte badplaats. Door de ligging, vlakbij de duinen en het strand, wint het dorp snel aan populariteit. De eerste zomerhuizen werden vlakbij het strand gebouwd. Beroemde namen als Anton Pieck deden de badplaats aan. Ondernemers sprongen er handig op door het plaatsen van een verversingstent (de voorganger van de strandtent) Hier kon je onder meer badkleding huren. Begin jaren ‘20 werd ook het eerste kampeerterrein aan de Hogezoom geopend.

Toen Schouwen-Duiveland na de Watersnoodramp in 1953 dammen kreeg vanwege het Deltaplan, breidde het toerisme zich uit. Veel fruit- en boerenbedrijven werden omgevormd tot camping en er kwamen bungalowparken in de buurt van Renesse.

Strand 

Het zandstrand van Renesse is ongeveer 17 km lang en ligt naast de bossen van Westerschouwen. De stranden van Renesse zijn meermaals onderscheiden omdat ze zo schoon zijn. Ze zijn onderverdeeld in familiestranden, watersportstranden en natuurstranden.

Transferium

Aan de rand van Renesse ligt het Transferium waar gratis geparkeerd kan worden (900 plaatsen). Van daar kun je van 15 mei tot 15 september gratis busvervoer nemen naar het strand, dorp of camping.

Zeehonden

Het dorp heeft een bijzondere band met zeehonden. Voor de kust van Renesse zie je ze regelmatig op de zandbanken liggen. Het aantal zeehonden in Zeeuwse wateren neemt de laatste tijd sterk toe, dus ook het aantal gewonde of zieke zeehonden. Een moeder zorgt niet heel lang voor haar jong en vlucht bij gevaar zonder haar jong te beschermen. Dus er worden ook regelmatig huilers gevonden. Alle gevonden zeehonden worden naar Pieterburen of naar Stichting A Seal in Stellendam gebracht. Eenmaal weer aangesterkt worden ze op het strand bij Renesse weer losgelaten. Met vaak een haag aan publiek erbij om het bijzondere moment te zien dat de zeehonden hun vrijheid weer terug krijgen.

Evenementen

De Fjoertoer in en rond Renesse is een van de jaarlijkse evenementen. De avondwandeling over het strand en door de bossen langs verschillende lichtobjecten heeft een heel bijzondere sfeer.

Ook de jaarlijkse Straô is een bijzonder evenement. Alleen aan de westkust van Schouwen wordt dit in verschillende dorpen gedaan. Een bonte stoet van versierde paarden trekt door het dorp naar het strand om daar de paarden de voeten in zee te laten wassen. Het straô rieën komt uit vroeger tijden. Toen ging men met de paarden de zee in om ze de voeten te laten wassen na een hele winter op stal. Zo werden wondjes gereinigd en men geloofde dat het zeewater ook de boze geesten verdreef.

Met name in het zomerseizoen worden er veel evenementen georganiseerd in Renesse, kijk in onze evenementenkalender voor een actueel overzicht.