Culinair genieten

Zitten aan de waterkant is natuurlijk nog leuker met een bordje vol Zeeland. Wat daar dan op ligt? Oesters, kreeft, zeebaars, krab, kokkels en natuurlijk mosselen! Zeeland telt genoeg culinaire hotspots waar je terecht kan voor een heerlijke maaltijd recht uit de zee! Verser wordt het niet.

 

Naast de oesters en mosselen, heeft Zeeland meer te bieden. Wist jij bijvoorbeeld dat de énige ketchupmakers van Nederland uit Zeeland komen? Of dat de zure Napoleonballetjes in Breskens worden gemaakt?

 

Oesterputten in Yerseke

Een levende geschiedenis die je kunt opsnuiven én opeten. Dat ervaar je bij de oesterputten in Yerseke. De huisjes rondom de stenen bassins komen uit 1870 en zijn in het bezit van de oesterkwekers. De putten zijn van elkaar gescheiden door muurtjes en zijn allemaal genummerd. Ze zijn een rustplek voor oesters die net opgevist zijn uit de Grevelingen en de Oosterschelde. Als de oesters zijn uitgerust, worden ze gesorteerd. Dat doen ze al eeuwenlang op gehoor, door er zachtjes op te tikken. De dikste oesters komen in de duurste mandjes. Dit doen ze allemaal met de hand, mét liefde. En juist dat maakt de oesters uit Zeeland zo extra lekker.  

De beste restaurants van Zeeland

Culinair

Vis van sashimi-kwaliteit

Vissen kweken op het land in Kamperland

De Japanse oester en de Zeeuwse creuse

Creuse, platte oester

Beste restaurants

De ‘Lekker’ restaurantgids kiest elk jaar de 100 beste restaurants van Nederland. Dat was in 2019 Inter Scaldes in Kruiningen, van Jannis en Claudia Brevet. Pure C in Cadzand, van chef Syrco Bakker, zit weer in de top 10.

100

Vis kweken op het land, met 100% herbruikbare energie. Aan de voet van de Zeelandbrug. Dat doet het jonge bedrijf Kingfish in Colijnsplaat. Die kweken Yellowtail-vissen als duurzaam alternatief voor de bedreigde tonijn.

Na 5-6 jaar

Welke oester is nu de platte en welke de creuse? De bolle of grillige is de geïmporteerde Japanse oester. Die noemen we de Zeeuwse creuse. Maar de oester die echt uit Zeeland komt heeft een ronde schelp en is compacter. Vandaar dus ‘de platte’. Deze kun je pas na vijf of zes jaar eten en is daardoor exclusiever.
01
03

Zeeuws lievelingssnoep

Twee van de meest geliefde Nederlandse snoepjes zijn van Zeeuwse makelij. De Zeeuwse babbelaars, maar ook die bekende gele zure balletjes van Napoleon. Roomsnoepjes zijn niet uniek voor Zeeland, denk maar aan Haagse Hopjes. Maar de babbelaars groeiden groot dankzij het strandtoerisme: badgasten namen graag een blauw blikje mee naar huis. Babbelaars werden vroeger op elke boerderij gemaakt, van simpele ingrediënten: suiker, water, azijn en boter.

In 1892 begon bakker J.B. Diesch uit Middelburg een bedrijf in babbelaars. Hun blikjes werden verzamelitems en de firma Diesch trekt eigenzinnige Zeeuwse vormgevers aan voor het ontwerp van nieuwe snoepwikkels en blikjes. En die gele Napoleon balletjes? De citroenkogels met het zure shotje poeder zijn in 1912 bedacht in Antwerpen, door bakker Janssen. Maar ze rollen van de band in Breskens! 

Dé ketchupmakers van Nederland

De Zeeuwse export doet het goed op voedingsgebied. Ook kleine bedrijfjes dragen daar aan bij. Omdat zij vaak een onweerstaanbaar verhaal hebben. Zoals Patrick en Lineke Keizer uit Graauw, een plaatsje met zo'n 900 mensen. Zij zijn overigens de énige ketchupmakers van Nederland! Ze brengen de flesjes persoonlijk rond met een vintage Ford Transit, die ook dienst doet als foodtruck. 

De ketchup uit Graauw worden verkocht tot in België en in Zwitserland. Hun ketchup is donkerrood en intens van smaak, dankzij de verse rode uien van de buurman. Trostomaten, uien en kruiden koken een hele dag langzaam in. Niet in een industriële omgeving, maar in een dijkhuisje, op zonne-energie. Dat van die fabriek is een klein grapje. Maar de liefde voor ketchup is bloedserieus.