HomeHome
Live-work
Blogs
Vogelspotten in Het Noordervroon

Vogelspotten in Het Noordervroon

Kijkscherm vogelspotten
zilverreiger
Grauwe Gans

Vogelspotten in Het Noordervroon

Geschreven door: Françoise  

'Iets waarvan je dacht dat je het nooit zou doen'
 

Ik keek altijd een beetje raar naar al die vogelaars op de Wasschappelse zeedijk (dialect voor 'Westkapelle'). Ik vroeg me af wat daar nou leuk aan is. Wanneer je me een aantal jaren geleden had gevraagd of ik ooit zou gaan vogelspotten had ik je waarschijnlijk dan ook verwonderd aangekeken. Maar het tij kan keren.

Na een aantal enthousiaste verhalen van bekenden, die eerder al aan deze excursie hadden meegedaan, besloot ik me samen met een vriendin aan te melden voor de Vogelexcursie op zaterdag 18 september. Deze 2 uur durende wandelexcursie in 'Het Noordervroon' in Westkapelle wordt meerdere keren per jaar georganiseerd door Stichting Het Polderhuis Westkapelle i.s.m. de Vogelwerkgroep Walcheren. Hoe later in het seizoen hoe later (lees: minder vroeg) de excursie start dus een bijkomend voordeeltje in september, er kon ook nog gewoon uitgeslapen worden op deze zaterdagochtend.

Van de akkers en weilanden achter de zeedijk werd in 2007 een waterrijk natuurgebied gemaakt.  Het beheer hiervan is in handen van Staatsbosbeheer. Door de unieke ligging, dichtbij zee en op het meest westelijke puntje van Walcheren is het gebied interessant voor broedvogels, zoals eenden, ganzen en de meerkoet, fuut en bonte plevier.
Maar ook voor wintergasten zoals wintertalingen, smienten, slobeenden en verschillende soorten ganzen. Er zijn ook vogels 
die op trek in het Vroon heel even bijtanken voor het vervolg van hun reis. Dat zijn spreeuwen, kwikstaarten en verschillende soorten steltlopers.
Regelmatig worden er zeldzame vogels gespot zoals afgelopen voorjaar een huisgierzwaluw en in juli streek er zelfs een groep flamingo's neer.

Een groep van 35 enthousiastelingen, allen met een verrekijker om de nek, stond op deze stralende zonnige morgen om 9.00 uur klaar om onder leiding van 3 ervaren gidsen 2 uur lang door 'Het Noordervroon' te wandelen. Na een uur zijn we nog maar een paar honderd meter opgeschoten. Want gelijk aan het begin is de grote plas (met zicht richting Westkapelle) met diverse vogelsoorten te zien. We spotten daar o.a. een watersnip, een zeldzame weidevogel.  Onze gids vertelt dat deze vogel op de lijst staat als 'bedreigd' en t.o.v. de jaren 50 van de vorige eeuw met 75% afgenomen in populatie.

Collage vogels 2 
Eén van de gidsen, toevallig mijn eigen buurman Jan, heeft zijn professionele telescoop meegenomen. Wie wil kan daar deze watersnip nog wat duidelijker zien dan met de eigen ‘huis-tuin en keuken’ verrekijker.

Vervolgens wandelen we 50 meter verder en komt er vanuit Domburg een grote groep ganzen aan die neerstrijken in het gebied. Ganzen zijn er het hele jaar door maar wel in verschillende populaties. Degene die er in de zomer zijn trekken vaak weg en populaties uit het noorden nemen dan hun plaats in. In dit geval blijken het grauwe ganzen te zijn. Het levert een mooi plaatje op.

Halverwege de excursie komen we aan bij een vogelkijkscherm. Achter dit scherm kun je door speciale kijkgaten de vogels rustig observeren. Groot voordeel is dat de vogels jou niet zien dus het levert voor hen minder stress op. Hierdoor is de kans groter dat ze natuurlijk gedrag vertonen en vaak ook dichterbij komen. Het geeft een prachtig zicht over het hele gebied.

collage vogels

En zo wandelen we nog een uur door 'Het Noordervroon' en spotten een 40-tal verschillende soorten vogels. Onder andere een witgat, kluut, grote en kleine zilverreiger, kemphaan, groenpootruiter en vele anderen. Een reiger of een gans die kende ik natuurlijk wel maar van veel van die andere vogels had ik eigenlijk nog nooit gehoord, laat staan gespot. Echt leuk om te zien hoeveel verschillende soorten zich vermaken in dit gebied.

Vandaag zijn er geen grazende runderen te zien want om de vossen buiten het gebied te houden wordt binnenkort rond het middendeel van het gebied een raster met schrikdraad aangebracht. I.v.m. deze werkzaamheden zijn de runderen tijdelijk naar een ander gebied verplaatst.

Wist je trouwens dat je op www.waarneming.nl in kunt voeren welke vogels je denkt gespot te hebben? Dit is het grootste natuurplatform van Nederland en onderdeel van Stichting Observation International. Vrijwilligers verrichten wereldwijd een massa aan natuurwaarnemingen. Wanneer deze informatie verzameld en gedeeld kan worden, vormen deze data een krachtig instrument voor natuurbehoud, onderzoek, beleid, educatie en beleving.

Al met al een heerlijke zonnige ochtend in 'Het Noordervroon' waarbij de gedreven gidsen hun passie hebben laten zien. Er ging voor velen een wereld open en zelfs kenners ontdekten nieuwe soorten. 
Net als ik ook enthousiast geworden? Meld je dan snel aan voor een van de volgende excursies. Leuk voor iedereen van 8 - 88 jaar ;-) Uiteraard kun je ook op eigen houtje gaan want het gebied is vrij toegankelijk. 

Weten wat je nodig hebt om mee te doen aan een excursie? Een verrekijker, wandelschoenen en afhankelijk van het weer natuurlijk geschikte kleding.

Kijk hier voor meer informatie en actuele data.

Meer blogs lezen?

Van opgroeien in Zeeland tot verhuizen vanuit de Randstad en leuke activiteiten die je als inwoner dagelijks kunt doen. Wil jij persoonlijke verhalen lezen over het leven in Zeeland? Op onze blogpagina vind je al deze verhalen en meer!