Werken in het onderwijs in Zeeland

Lesgeven in Zeeland
Kinderen spelend op schoolplein
Lesgeven op het voortgezet onderwijs in Zeeland

Verbinden, ontdekken, leren

Werken in het onderwijs in Zeeland is divers, kleinschalig en vooral persoonlijk. Er is vaak genoeg ruimte voor persoonlijke aandacht voor jouw leerlingen. Ga je voor lesgeven in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, mbo, hbo of wo? In Zeeland heb je alle keuze! Hieronder geven wij je meer informatie.

Primair onderwijs in Zeeland

Kleinschaligheid en diversiteit, dat is kenmerkend voor het Zeeuwse basisonderwijs. Door de kleine klassen is het lesgeven persoonlijk. Daarnaast is de intensieve samenwerking tussen scholen en besturen binnen de gehele provincie uniek. In het primaire onderwijs geef je les binnen kleine teams, maar door de intensieve en unieke samenwerking met andere (basis)scholen bouw je een groot netwerk op.

Speciaal onderwijs in Zeeland

Op bijna alle speciale onderwijsscholen in Zeeland (SO, SBO en VSO) is er ondersteunend personeel voor het opnemen van zorgtaken, waardoor je als docent het lesgeven en de groei van de leerling op één kan zetten. Ook hier werk je met kleine klassen, waardoor je veel persoonlijke aandacht kunt geven aan de leerling.

Voortgezet onderwijs in Zeeland

Het voortgezet onderwijs in Zeeland heeft een regiofunctie en is daarmee kleinschalig te noemen. De scholen hebben een breed onderwijsaanbod. Je kunt je als docent breed ontwikkelen en oriënteren.  

Middelbaar beroepsonderwijs (mbo) in Zeeland

Het mbo in Zeeland kenmerkt zich door een intensieve samenwerking met bedrijven, instellingen en lokale overheden. Het aanbod aan middelbaar beroepsonderwijs wordt verzorgd door het Hoornbeeck college en het Scalda college. Het werk is veelzijdig en inclusief. De lijnen binnen de scholen zelf, maar ook tussen scholen onderling zijn kort.

Hoger beroepsonderwijs (hbo) in Zeeland

In Zeeland wordt het hbo-onderwijs aangeboden door de HZ University of Applied Sciences. Al 10 jaar staat de HZ in de top-3 van best presterende hogescholen van Nederland. De hogeschool heeft korte lijnen met andere Zeeuwse onderwijsorganisaties, de overheid en het bedrijfsleven in de provincie, maar ook zeker daarbuiten. Veel internationale docenten en studenten hebben er hun plek gevonden. 

Wetenschappelijk onderwijs (wo) in Zeeland

Het Engelstalige University College Roosevelt (UCR) in Middelburg leidt jaarlijks ongeveer 600 binnen- en buitenlandse studenten op tot bachelor in één van de ‘liberal arts’. De universiteit specialiseert zich in een aantal vakgebieden waardoor het werken op deze bijzondere plek verfijnd en verrijkend is, voor zowel docent als student.

Meer lezen over

lesgeven in het hbo en wo

Lesgeven in Zeeland

Meer over lesgeven in Zeeland ontdek je op lesgeveninzeeland.nl. Wil je een carri√®reswitch maken naar het onderwijs? Er zijn in Zeeland genoeg mogelijkheden!