Muurschildering Middelburg Zeeland kunst en cultuur

Kunst en cultuur

Zeeland barst van de kunst en cultuur. Al jarenlang zijn het bijzondere licht, de zee en de rust de trekpleisters voor kunstenaars om geïnspireerd te raken. Dat zie je terug in kunst en muurschilderingen in de buitenlucht maar ook in musea waar kunstwerken tentoongesteld worden. Cultuur proef je eveneens wanneer je alleen al door de straten loopt van Middelburg, Zierikzee en Hulst. Overal zijn monumenten en erfgoed te vinden, ook in bijzondere musea. Één ding is zeker; je culturele hart kun je hier ophalen.

Kunst in Zeeland

Kunststad en kunstroutes

Domburg is wellicht de bekendste kunststad van Zeeland. Begin twintigste eeuw kwamen hier veel kunstenaars en werd het dorp een ware kunstenaarskolonie. Onder meer Piet Mondriaan en Jan en Charley Toorop lieten zich inspireren door het unieke Walcherse licht. Bekijk in museum Marie Tak van Poortvliet welke kunstenaars hier nog meer neerstreken. Of zie met eigen ogen wat hen inspireerde, tijdens de wandeling ‘In het licht van Toorop en Mondriaan’.

Zeeland is inspirerend en trekt vandaag de dag nog steeds veel kunstenaars en kunstbewonderaars aan. Het landschap, het ritme van de zee en het unieke licht zijn ware trekpleisters voor de eerstgenoemde. Diverse kunstroutes verspreid door heel Zeeland zijn er voor de kunst liefhebbers. Niet alleen openen galeries hun deuren, maar zijn ook veel ateliers toegankelijk voor de bewonderaars. Onze suggesties? In Vlissingen zijn er fiets- en wandelroutes uitgezet langs standbeelden en andere kunstwerken. Ook in Terneuzen wordt elk jaar een beeldenroute uitgezet. Zin om te picknicken? Er is ook een KunstpicknickrouteDe Kunstschouw op Schouwen-Duiveland laat het werk van zo’n 200 kunstenaars zien waarbij de route maar liefst door 12 dorpen van het eiland loopt. De kunstroute Tholen is een tweedaags evenement met muziek en kunst. Tot slot is er twee weekenden in augustus het Kunstspoor op Noord-Beveland, waarbij je alle kunstwerken en galeries van het eiland kunt zien. Keuze genoeg dus!

Buitenkunst

Kunst in Zeeland kom je overal tegen. De veertien rode pinguïns in Breskens van kunstenaar William Sweetlove kijken je al van verre aan. De Zeeuw Johnny Beerense beschilderde de watertoren van Oostburg. Er lijken grote druppels water uit te lekken. Bekijk de kunst en cultuur in Zeeland tijdens een wandeling of fietstocht. Op Schouwen-Duiveland loopt de fietsroute Monumentaal fietsen langs torens, molens en monumenten komt. Of ga op Walcheren picknicken op een van de acht bijzondere picknickplekken die Joke de Witte heeft ontworpen. In Hulst wandel je over de vestingwerken van de stad waarbij je onderweg monumenten en kunstwerken tegenkomt. Bekijk hier de wandelen door vestingstad Hulst route!

Cultuur in Zeeland

Monumenten

De monumenten in Zeeland zijn soms kunst maar horen vooral bij de Zeeuwse cultuur. Het standbeeld van Michiel de Ruyter op de boulevard van Vlissingen is een van de bekendste. Bij het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk vind je het nationale Watersnoodmonument. In Tholen, waar de familie van President Roosevelt oorspronkelijk vandaan komt, staat het Four Freedomsmonument. Midden op de Middelburgse balans staat het Slavernijmonument. Het herinnert aan een zwarte bladzijde uit de Zeeuwse geschiedenis. Dit is nog maar een selectie van Zeeuwse monumenten. Zo kent Middelburg alleen al ruim 1100 monumenten, en Zierikzee 500. Al wandelend door de straten proef je een en al cultuur.

Al wandelend door de straten proef je cultuur

Drie prachtige monumentale steden

Musea in Zeeland

Zeeland is trots op haar erfgoed. Hier vind je de meeste musea per hoofd van de bevolking. Kunst en cultuur zijn goed bewaard gebleven en worden op prachtige wijze tentoongesteld. Veel musea hebben het traditionele Zeeuwse leven als thema: landbouw, visserij en scheepvaart. Het Zeeuws Museum in de historische abdij van Middelburg heeft een unieke verzameling wandtapijten. Het maritiem muZEEum in Vlissingen vertelt over het maritieme verleden en Michiel de Ruyter. Bij Ouwerkerk vind je het Watersnoodmuseum, gevestigd in caissons die ooit werden gebruikt om gaten in de dijk te dichten. In Groede vind je een complete museumstraat bij Het Vlaemsche Erfgoed. 

Ontdek de vele musea waar erfgoed mooi bewaard is gebleven.

Waar ga jij cultuur snuiven?

Andere vormen van cultuur

Galeries

Om inspiratie op te doen of om een aankoop te doen, ga je naar een van de vele Zeeuwse galeries. Het aanbod van de Zeeuwse galeries varieert van experimenteel tot traditioneel. Er zijn galeries waar je nog een Mondriaan op de kop kunt tikken. Maar voor een mooi maritiem schilderij kun je er ook terecht. Bekijk hier het overzicht van alle galeries in Zeeland

Festivals

Zeeland is land in zee en sommige kunst en cultuur is daarmee verbonden. Zoals de culturele festivals Film by the Sea en het Zeeland Nazomerfestival. Film by the Sea wordt in september in Vlissingen en Terneuzen gehouden. Het hoofdthema van dit festival is boekverfilmingen. Het Zeeland Nazomerfestival heeft theater op bijzondere (buiten)locaties. Festival Onderstroom in Vlissingen heeft straattheater, kunst in de open lucht en wonderlijke horeca waar je alles op je gemak kunt bekijken. In de nazomer is het Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen hét podium voor nationale en internationale klassieke muzikanten. 

Bekijk hier meer

Zeeuwse culturele bezienswaardigheden

Vuurtorens, kastelen en deltawerken...

Er is nog zo veel meer te zien!