Lente in Middelburg op het terras

De veelzijdige hoofdstad Middelburg

Middelburg, een monumentale stad met veel historische gebouwen. De stad heeft een rijke geschiedenis die je nog steeds in het huidige straatbeeld terugziet. De vele evenementen, winkels en horecagelegenheden, maken het een levendige stad. Waar ook de Zeeuwen zelf graag gaan winkelen of op een terras neerstrijken.

De middelste burg

Middelburg dankt zijn naam aan het feit dat het ooit de middelste burg op Walcheren was. In de 9e eeuw, toen de Vikingen binnenvielen, werden op Walcheren 3 ringwalburgen opgeworpen. Middelburg was de middelste en ontleent daaraan zijn naam. Toen het gevaar geweken was, ontwikkelde de stad zich tot handelscentrum en kreeg in 1217 stadsrechten.

Ten tijde van de VOC was Middelburg een van de belangrijkste steden van Nederland. In 200 jaar tijd werden er ruim 300 nieuwe schepen gebouwd op de scheepswerven. Deze schepen vertrokken naar Azië om handel te drijven in specerijen, textiel en porselein. In het centrum van Middelburg zijn nog steeds panden te zien die herinneren aan deze gouden periode.

Middelburg had ooit, op Amsterdam na, de meeste historische gebouwen. Tegenwoordig staan er nog steeds ruim 1100 rijksmonumenten in de binnenstad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Middelburg veel te lijden gehad. De stadsbrand van Middelburg (beschietingen én bombardement) in 1940 legde een groot deel van de historische binnenstad in de as. Daarna is de stad weer opgebouwd in traditionele stijl.

Het centrum

Middelburg is een stad met een eigen karakter. Er zijn verschillende pleinen met elk hun eigen uitstraling. De winkelstraten hebben een combinatie van landelijke ketens en lokale ondernemers. Met name op en rond de Markt vind je veel cafés en restaurants waar je gezelligheid vindt op één van de terrassen. 

Naast de weekmarkt op donderdag, worden er in Middelburg regelmatig andere markten georganiseerd, zoals een kunst- antiek- en ambachtenmarkt, een tweedehands boekenmarkt, een groente- en fruitmarkt, een rommelmarkt en een nachtmarkt. Kijk voor een actueel overzicht in onze evenementenkalender.

Laat je inspireren door al het leuks wat Middelburg te bieden heeft. Een rondvaart door de grachten, een interactieve stadswandeling met veel lekkers of ontdek de stad op jouw eigen manier. 

De Abdij

De Abdij van Middelburg heeft tot 1574 als klooster gediend, dit is ook de plek waar de stad is ontstaan! Na het Beleg van de stad kwam hieraan een einde en werd de Abdij in gebruik genomen door het nieuwe bestuur van Zeeland. Ook tegenwoordig zetelt het provinciebestuur nog steeds in de Abdij. Daarnaast zit het Zeeuws Museum in een deel van het complex.