Jachten van stad Goes

Goes, winkelstad op Zuid-Beveland

Goes, ofwel Hoes Hanzestad, ligt centraal op Zuid-Beveland. Het is een veelzijdige stad met veel winkels, terrassen en monumenten. De stad heeft altijd een belangrijke rol in de agrarische sector gehad.

Geschiedenis

Goes was ooit een dorp en lag aan de Korte Gos. Het kreeg stadsrechten in 1405. Tot in de zestiende eeuw was de stad welvarend door de lakennijverheid en de zoutwinning. Een brand in een zoutkeet veroorzaakte in 1554 een stadsbrand die het noordwesten van de stad in de as legde.

De stad vormde het agrarisch centrum van Zuid-Beveland. De agrarische sector is tot op de dag van vandaag altijd belangrijk gebleven. Daarnaast richt de stad zich op dienstverlening en distributie.

Eind 16e eeuw kreeg Goes een verdedigingsgordel rond de stad, waarvan delen nu nog te zien zijn. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog heeft de stad niet veel te lijden gehad. Ook tijdens de Watersnoodramp in 1953 bleef het droog. De stad fungeerde als opvang voor geëvacueerde inwoners uit dorpen als Wolphaartsdijk, Kortgene en Kruiningen.

Hanzestad

Hoewel Goes in de volksmond ook wel Hanzestad wordt genoemd, heeft het nooit bij de Hanzesteden gehoord. De benoeming komt waarschijnlijk door de gans in het stadswapen, een hanze. Tijdens de carnaval wordt de stad omgedoopt tot Hanzehat.

Grote Markt

Het oude Stadhuis aan de Grote Markt, stamt uit begin 15e eeuw. Het is gebouwd in gotische stijl. In de voormalige vleeshal van het gebouw zit tegenwoordig een restaurant.

Op het plein achter de Markt staat de Grote of Maria Magdalenakerk uit 1423. De kerk is een ware blikvanger. Gebouwd in laatgotische stijl met een carillon met 47 klokken. Het schip van de kerk doet tegenwoordig dienst als tentoonstellingsruimte.

Televisietoren

In Goes staat ook de 137 meter hoge Televisietoren voor Zuid-West-Nederland. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd de televisie overal in Nederland ingevoerd. Daarvoor moesten op vijftig plaatsen in het land televisiezenders neergezet worden. De toren werd ook gebruikt voor telefoonverbindingen en de radio-uitzendingen via FM gaan ook via deze toren de lucht in. Op donderdag, vrijdag en zaterdag is de toren ‘s avonds verlicht.

Stoomtrein

De Stoomtrein Goes-Borsele is een toeristische treindienst op Zuid-Beveland. Authentieke museumtreinen rijden over een eigen spoorlijn via Kwadendamme naar Hoedekenskerke. Onderweg kun je uitstappen bij verschillende stations en de plaatselijke attracties bezoeken.

Winkelstad

Goes is een echte winkelstad, je kunt er goed shoppen. Veel winkels zijn gevestigd in historische panden in het gebied direct achter de Grote Markt. Naast de landelijke winkelketens vind je er kleinere zaken die elk hun eigen assortiment hebben. Het shoppen is prima af te wisselen met een bezoek aan de gezellige cafés met terrassen. Op dinsdag en zaterdag kun je over de weekmarkt struinen.

Evenementen Goes

Het hele jaar door zijn er evenementen in Goes. Je kunt ze vinden in onze evenementenkalender.

Misschien vind je dit ook interessant!

Mooie Zeeuwse plekken, winkelen en 10 tips