Live-workBlogsDuurzaam leven in Zeeland

Duurzaam leven in Zeeland

5 redenen waarom duurzaam leven makkelijker is in Zeeland!

13 januari 2022 Geschreven door: Shanna Bozuwa

Duurzaam leven. Voor de één betekent het energie neutraal wonen en eten uit eigen tuin, voor de ander alleen nog duurzame kleding kopen. En weer een ander vindt afval scheiden meer dan voldoende. Hoe dan ook, als duurzaamheid voor jou van waarde is, dan ben je op je plek in Zeeland. Wij geven je vijf redenen waarom duurzaam leven een stuk makkelijker is in Zeeland!

1. Hier koop je nog lokaal

In Zeeland vind je nog veel lokale zelfstandige winkels. Denk aan de groenteboer, de kaas- en uiteraard de viswinkel. Vers van eigen bodem, of direct uit de Zeeuwse wateren, zo op je bord! Naast het aanbod aan lokale leveranciers van groenten, fruit, zuivel, vlees en vis, worden er in Zeeland ook heerlijke wijnen, bieren en siropen gemaakt. Wist je dat Wijnhoeve de Kleine Schorre al jarenlang hun topwijnen levert aan KLM World Businessclass?

Dat Zeeuwen graag lokaal kopen is omdat mensen elkaar graag helpen. De lockdown van 2020 versterkte dit gevoel. Uit onderzoek is gebleken dat bijna 45% van de Zeeuwen (nog) meer lokaal is gaan kopen tijdens de corona lockdown. Landelijk gezien zijn Zeeuwen het meest trouw aan lokale ondernemers.

2. Je moestuin floreert hier

Doordat we in Zeeland de meeste zonuren van Nederland én zeer vruchtbare grond hebben, gedijen planten hier goed. De Zeeuwse bodem bestaat namelijk uit zeer kalkrijke en mineraal houdende zeekleigrond. Dit is een ideale voedingsbodem voor verschillende fruit- en groentesoorten. Dus van tomaten tot courgettes, en van appelbomen tot je eigen perenboom. In Zeeland verbouw je je eigen voedsel! En wil je het hele jaar door profiteren van oogst uit eigen tuin, dan zet je gewoon een (mini) tuinkas neer 😊

Wist je trouwens dat er ook veel leuke initiatieven zijn opgezet op dit gebied? Zo zijn er vele evenementen waarop je stekjes kunt ruilen, handig als je nog een bepaalde soort mist! Ook worden er regelmatig cursussen en workshops gegeven op het gebied van ecologisch (moestuin) tuinieren.

Collage duurzaamheid

3. Energie uit de Zeeuwse natuur

Zeeuwen weten al decennialang hoe waardevol de kracht van de natuur kan zijn. Het spel van eb en vloed bijvoorbeeld. Maar liefst vijf turbines in de Oosterscheldekering wekken stroom op voor zo’n 1000 Zeeuwse huishoudens. Daarnaast zijn er plannen om ook in de Brouwersdam een getijdencentrale te installeren.

En ook windmolens en zonnepanelen leveren hier een uitstekend rendement op. Maar liefst 25% van de Zeeuwen hebben zonnepanelen op hun dak. Halverwege 2021 werd er een mijlpaal bereikt in Zeeland: het 50.000ste huis met zonnepanelen. Dat is goed nieuws want al deze panelen samen leveren zo’n 427 miljoen kilowattuur aan energie op. En dat is voldoende om het energieverbruik van 122.000 huishoudens CO2 neutraal te maken. Zeg nu zelf, daar wil jij toch deel van uitmaken?

4. Vooruitstrevende duurzaamheidsinitiatieven

In Zeeland houden we van de natuur én van innovatie. Zo werd er in 2021 het allereerste Tiny Sea Forest ter wereld aangelegd, ‘gewoon’ in het Grevelingenmeer. Dit onderwaterbos zorgt voor het herstel van het ecosysteem én trekt nieuw leven aan. Zo functioneert het grote zeegras als een ideale kraamkamer en levert het voedsel voor krabben, zeeduizendpoten en vissen. Het project trekt veel bekijks en wordt gebruikt als buitenleslokaal voor scholieren en studenten.

Maar er is meer! Ook boven water wordt er veel gedaan aan het vergroten van de biodiversiteit. Zo zijn er inmiddels al 7 Tiny Forests aangelegd in Zeeland. Een Tiny Forest, ook wel bekend als een inheems mini bos, wordt geplant op een gebied van zo’n 200 vierkante meter en bestaat uit een rijke diversiteit van bomen en struiken. Groene plekken zijn belangrijk omdat het helpt bij de ondergrondse wateropslag, de opslag van CO2 en het reduceert hittestress in steden. Dit Tiny Forest trekt vele bijen, vlinders, vogels en kleine zoogdieren aan én zijn ideale buitenklaslokalen voor natuureducatie.

Collage duurzaamheid

5. Recyclen is booming in Zeeland!

Dit klinkt bekend hoor ik je denken. Recyclen doen we tenslotte overal in Nederland. Klopt, maar niet overal zo intensief als in Zeeland. In 2020 is namelijk gebleken dat Zeeuwen het beste afval recyclen van alle provincies in Nederland. Gemiddeld is dit percentage 54%, in Zeeland is het maar liefst 63%. En daar zijn we best een beetje trots op!  

En niet alleen particulieren zijn trotse afvalscheiders. Ook in het Zeeuwse bedrijfsleven gebeurt er veel op dit gebied. Zo meldt havenbedrijf North Sea Port dat de bedrijven Neste en Ravago vergevorderde plannen hebben om in Vlissingen de grootste afval recycle fabriek ter wereld te bouwen. Deze fabriek zal jaarlijks 55.000 ton aan plastic chemisch afval verwerken; dit staat gelijk aan het huisvuil van 1,7 miljoen EU-inwoners.

Maar naast afval scheiden is er natuurlijk nog veel meer wat je kunt doen om duurzaam te leven. Zo heb je in Zeeland de keuze uit vele winkels waar je duurzame en eerlijk geproduceerde producten kunt kopen. En ook vintage kledingwinkels groeien hard in Zeeland. Wist je dat er zelf speciale tweedehands designerkleding winkels zijn? Lees er hier meer over.

Naast tweedehands kleding kun je ook op het gebied van interieur los in Zeeland. Er zijn vele kringloop-, vintage- en antiek/brocante winkels te vinden waar jij dat prachtige meubelstuk op de kop kunt tikken! Ook leuk; op ieder Zeeuws eiland zijn er online koopjeshoeken te vinden. Dus zelfs als je tweedehands koopt, hoeft het nooit van ver te komen. Scheelt weer op die dure autoritjes ;)

Wanneer start jij je duurzame leven in Zeeland?

Kortom, of je nu een echte ‘groene rakker’ bent of gewoon een betrokken burger die duurzaamheid belangrijk vindt; in Zeeland kun jij je ei kwijt! Wanneer kom jij duurzaam wonen, leven of werken in onze prachtige provincie?