Natuurgebied Waterdunen

Waterdunen

Zilte getijdennatuur, recreatie, kustverdediging en een proeftuin voor zilte teelten; in het unieke natuurgebied Waterdunen komt alles samen. Ben je een échte vogelliefhebber? In dit nieuwe Zeeuws-Vlaamse natuurgebied, dat in 2022 is opengesteld, kun je vogels van heel dichtbij observeren. Vergeet je je verrekijker niet? Je kijkt je ogen uit!

Dít maakt Waterdunen bijzonder

Het natuurgebied is nog maar net een jaar open, maar je komt hier al grote hoeveelheden vogels en planten tegen. Wat Waterdunen bijzonder maakt? Het staat in verbinding met de Westerschelde. Door de constante wisseling tussen hoog en laag water (eb en vloed), ziet het landschap van schorren, kreken, zand- en slikplaten er ieder uur anders uit.

Met het water komt voedsel binnen voor allerlei dieren, zoals wormen, krabben en garnalen. Hier komen weer duizenden vogels op af. Trekvogels, maar ook vogels die neerstrijken op de speciaal voor hen aangelegde broedeilanden. Door de invloed van het getij beginnen zilte schorren te groeien en is teelt van zilte groenten en bijvoorbeeld oesters mogelijk.

Wat kan je doen in Waterdunen?

Vogels spotten in de vogelhutten

Vogelspotters opgelet, want in dit ware vogelparadijs kijk je je ogen uit. In het westen van het gebied vind je 2 vogelkijkhutten die speciaal ingericht zijn voor kinderen. Langs het middenpad vind je nog 2 vogelkijkhutten: de koloniehut (met uitzicht op de broedeilanden) en de trekvogelhut (met uitzicht op de kreken). Vanuit deze vogelhutten bekijk je de vogels van dichtbij zonder dat ze jou zien!

Wandel- en fietsroutes

Trek je wandelschoenen maar aan, want er lopen Waterdunen 3 wandelroutes door Waterdunen; de vogelroute (5,5 km), de golfroute (9 km) en de zeekraalroute (4,5 km). Tijdens je wandeling kom je verschillende vogelkijkhutten en kijkschermen tegen.

Ook fietsliefhebbers kunnen hun hart ophalen, want rondom het natuurgebied loopt kun je prachtig fietsen. Je komt onder andere langs de getijdenduiker, de vuurtoren en de vogeltelpost.

Excursies

Wist je dat je ook samen met een gids op ontdekkingstocht kunt in Waterdunen? Ontdek aankomende activiteiten.

Meer over Waterdunen

Ook als je minder mobiel bent is dit natuurgebied toegankelijk. Wil je meer weten over Waterdunen? Bijvoorbeeld hoe het is ontstaan en praktische informatie voor jouw bezoek aan dit natuurgebied? Lees meer op de website van Het Zeeuwse Landschap.