HomeHome
Visit
Blogs
Bezoek aan het verdronken Land van Saeftinghe
Grenspark Groot Saefthinge

Een bezoek aan het Verdronken Land van Saeftinghe

In de Middeleeuwen lagen er dorpjes en zelfs een kasteel, maar inmiddels heeft de natuur de overhand genomen. Nu vind je hier nu het grootste brakwaterschor van West-Europa; het Verdronken Land van Saeftinghe. Dit natuurgebied vormt een trekpleister voor vogels. Ook voor een indrukwekkende wandeling kun je hier jaarrond goed terecht. Blogger Katrien Vankeirsblick neemt je mee tijdens haar bezoek aan het Verdronken Land van Saeftinghe.

Foto © Grenspark Groot Saeftinghe – Sven Dullaert

Het bezoekerscentrum

Het bezoekerscentrum in Nieuw-Namen is de ideale plek om de verkenning van de omgeving te starten. 'Nieuw'-Namen inderdaad, want het dorp Namen is ook verdronken. Na het parkeren van de auto brengen we een bezoek aan de tentoonstellingsruimte. Hier kom je te weten welke vogels er in het natuurgebied leven, maar ook hoe dit deel van Nederland in de loop der tijden evolueerde. In korte luisterfragmenten hoor je ook hoe een boer, een molenaar en een soldaat gebruik of misbruik maakte van het water, de dijk of de vruchtbare gebieden. Heel interessant.

Eenmaal buiten kon de echte verkenning van start gaan. We stelden ons wel nog de vraag of het niet wat overdreven was om een laarzenspoelruimte te voorzien. Wisten wij beter? Hier kwamen we snel genoeg achter. 

Wandelen in het Verdronken Land van Saeftinghe

Het natuurgebied in!

Aan de start van de wandeling, werden we al verrast. Onderaan de dijk zagen we nog niets van het verdronken land. Vreemd. Maar eenmaal de dijk opgeklommen, viel zonder uitzondering ieders mond open van verbazing en verwondering. Wat een weids uitzicht. Wat een vreemde vlakte. We zagen niet het verwachte water, geen stroom en geen rivier. Het lijkt eerder op een uitgestrekte weide met hier en daar een plas water. Er stonden zelfs koeien te grazen. We dachten dat het makkelijke wandeling zou worden. Ahum. Hadden we dat even mis. 

Vol moed – of noem het overmoed – daalden we de andere kant van de dijk af en begonnen we aan het Plankierpad en het Ruige Laarzenpad. Het avontuur kon beginnen in het grootste brakwater getijdengebied van Europa.

Wandelen in het Verdronken Land van Saeftinghe

Door de modder

De dame van het bezoekerscentrum had ons nog zo gewaarschuwd. De regen van de voorbije dagen was lang niet allemaal weggetrokken. Het zou niet makkelijk worden. We geloofden dit best, maar wisten niet wat we ons hierbij moesten voorstellen. Het werd zigzaggen tussen de slikken en schorren. We sprongen over kreken van de ene graskant naar de andere. We bleven steken in de modder en verloren af en toe ons evenwicht. 

En ja, we werden vies en modderig. En nee, die regenlaarzen waren geen overbodige luxe. En ja, die reservekleding konden we na de wandeling wel gebruiken. Wat een toffe beleving! We genoten het meest van de stilte, de natuur, de gezonde zeelucht en van het zicht van overvliegende ganzen.

Wandelen in het Verdronken Land van Saeftinghe

Excursie met gids

Wij bewandelden de twee permanent toegankelijk uitgestippelde paden. Er zijn ook wandelingen onder begeleiding van een gids die veel verder tussen de slikken en de schorren gaan. De gids dompelt je onder in de natuur en de geschiedenis van het gebied. Deze wandelingen gaan zelfs tot het gebied dat bij vloed steeds weer overstroomt. In ons gezelschap zaten een paar kinderen onder de 10 jaar oud. Daarom waren deze excursies geen optie. We zullen nog eens terug moeten komen.
Natuur ontdekken met de IVN
Dit artikel verscheen eerder op de blog Eskonpeupejer.com 

Meer blogs lezen?

Kunst spotten op straat, vermaak in de Zeeuwse steden, op pad met het Zeeuwse wildlife of de natuur in duiken. In Zeeland is van alles te beleven. Wil jij je laten inspireren om jouw bezoek aan Zeeland nóg mooier te maken? In onze blogs lees je hoe Zeelandfans hun verblijf in Zeeland beleven. Je vindt ze op onze blogpagina!

Meer inspiratie

voor natuuractiviteiten!