HomeHome
Home
Visit
Wat te doen
Watersporten
Duiken en snorkelen
duikers

Duiken en snorkelen

Scheepswrakken, parende sepia’s, zeepaardjes. De wereld onder water is in Zeeland minstens even kleurrijk en afwisselend als de wereld op het land. De Zeeuwse wateren zijn dan ook populaire duikgebieden in West-Europa. Met name Nationaal Park de Oosterschelde en de Grevelingen zijn drukbezochte duikwaters.

Alle duiklocaties op een kaart

Als je wilt (leren) duiken dan ben je in Zeeland op de juiste plaats! Er zijn in totaal meer dan honderd duiklocaties. Bekijk op deze interactieve kaart waar je kunt duiken in Zeeland. Je kunt per locatie bekijken welke dieren en planten er onder water leven en welke voorzieningen er op deze Zeeuwse duikstekken zijn. Er is zoveel moois te zien onder water! Denk aan sepia's tot zeepaardjes, talloze bijzondere vissen, kreeften en kwallen.

Duikwrakken

Behalve vanwege de bijzondere flora en fauna, zijn sommige Zeeuwse wateren ook bekend vanwege de duikwrakken die er te vinden zijn. Het zestig meter lange schip Le Serpent werd speciaal voor sportduikers afgezonken in het Grevelingenmeer. Het schip ligt op zo’n 23 meter diepte. Of duik naar het ‘Galjoen zonder Poen’. Het ligt 25 meter onder de zeespiegel in de Oosterschelde.

Duiken in de Oosterschelde

Nationaal Park Oosterschelde staat onder meer bekend als de kraamkamer voor de sepia, een inktvis. In het voorjaar komen ze richting Oosterschelde om hier hun eieren te leggen. Ze zijn vooral te zien aan de voet van de Zeelandbrug aan de kant van Zierikzee. Elk jaar komen honderden duikers naar deze stek om het spektakel onder water te bekijken.

Duiken in het Grevelingenmeer

Als het grootste zoutwatermeer van West-Europa heeft het Grevelingmeer veel te bieden voor duikers. Door de geringe stroming heeft het namelijk ook het helderste water van alle meren in heel Nederland! Niet voor niets dus een zeer geliefde duikerstek. Met name Scharendijke en Den Osse zijn populaire duiklocaties.  

Duikcentra

Als je wilt kennismaken met de duiksport kun je op verschillende plekken in Zeeland terecht. Maak een introductieduik bij één van de vele Zeeuwse duikcentra. Bijvoorbeeld bij Duiken in Zeeland, Sub Ocean of Duikcentrum De Grevelingen.

Heb je al eens gedoken en wil je graag een duikopleiding volgen? Bekijk dan de duikverenigingen bij jou in de buurt. Wil je professioneel gaan duiken en je PADI halen? Bekijk dan deze 5 PADI duikscholen in Zeeland

Nederlandse Onderwatersport Bond

Wil je meer weten over duiken in Nederland, duikopleidingen of duikverenigingen? Bezoek dan www.onderwatersport.org of volg de NOB op Facebook of Twitter.

Snorkelen in Zeeland

Je hoeft niet perse met je duikfles het water in om al wat moois te spotten. Je kunt natuurlijk ook gaan snorkelen! Er zijn meerdere plekken waar je in helder water kunt genieten van een prachtige onderwaterbeelden maar hier staan alvast 5 tips voor de beste snorkelgebieden. Liever met een groep gaan en meteen handige snorkeltips leren? Ga dan eens op snorkelsafari!

Activiteiten voor niet-duikers

Ben je in het gezelschap van duikers, maar ga je zelf niet het water in? Ook voor niet-duikers is er genoeg te zien en doen in Zeeland. Vaar langs de eilanden op de Grevelingen of ga zeehonden spotten op de Oosterschelde. Shoppen in Goes, Middelburg of één van de vele musea bezoeken. Liever iets sportiefs doen? Stap op de fiets (of mountainbike!) en ontdek Zeeland met één van onze fietsroutes in het fietsknooppuntensysteem.

Meer leuke watersporten

in Zeeland