HomeHome
Visit
Blogs
Waarom je zeker eens in Zeeland moet gaan duiken
Vier personen met duikpak aan gaan zwemmen aan de zee in Vlissingen

Waarom je zeker eens in Zeeland moet gaan duiken

Geschreven door: Heidi Vandenbussche, blogger voor lifestyle & travel magazine livingbythesea.be

Denk je bij diepzeeduiken meteen aan een tropische bestemming? Think again! Ook de onderwaterwereld in Zeeland is de moeite om te ontdekken en vooral lekker dichtbij. Meer zelfs, na ruim 1000 duiken in het Grevelingenmeer en de Oosterschelde ben ik nog altijd blij als een kind als ik ga duiken in Zeeland. Het is een van mijn favoriete duikplekken!

Duikstek Zeelandbrug

De Zeelandbrug staat voor mij symbool voor de vele duikweekendjes die we in Zeeland doorbrachten. Het is een beetje ‘thuis’. Waar je op een bestemming met azuurblauw water tot 50 meter ver kan zien, is het onderwaterleven in Zeeland mysterieuzer. Zeker als de zichtbaarheid wat minder is, moet je de onderwaterfauna en flora ‘leren spotten’. Toch kan het ook in Zeeland bellenklaar zijn.

Van zodra je kopje onder gaat, zie je oesters en zeewier. Als je wat beter kijkt spot je krabben en garnalen. Ik blijf het fascinerend vinden om even stil te hangen en die krab of garnaal te observeren. Je ziet details waar je het bestaan niet vanaf wist.

Kleurrijk onderwaterleven

Als ik vertel dat het onderwaterleven in Zeeland ook erg kleurrijk is, krijg ik verbaasde blikken. En toch is het zo! De eerste aanblik is misschien wat groenig maar als je je duiklamp aansteekt komen de kleuren plots tevoorschijn. Tussen de rotsblokken zie je 2 oranje-rode antennes opduiken. Je hebt de schuilplaats van een grote kreeft ontdekt! Het zal met grote waarschijnlijkheid niet de enige kreeft zijn die je zal spotten. Het is in Zeeland trouwens ten strengste verboden kreeften te vangen.
Duiken

Bijzondere zeedieren

Wie wat oplet ziet tijdens de duik ook nog botervisjes, zeenaalden, groene zeedonderpadden en zeeanjelieren. Een aantal plaatsen zoals de Zeelandbrug zijn ook bekend om de zeebaarzen die je er op slechts enkele meters diepte tegenkomt. Ik zag er ook al eens snotolven zo groot als een voetbal!

zee anemoon

Sepia's

Een ander moment dat ik nooit zal vergeten was die duik aan ‘t Sas van Goes toen ik voor het eerst sepia’s zag. 4 stuks tegelijk! Mijn mond viel open van verbazing en ik kon nog net mijn ontspanner terugduwen. Sindsdien ben ik in mei-juni een regelmatige bezoeker van de duikplaatsen waar ze sepia-tentjes plaatsen. Aan die stokken kunnen de sepia’s hun eitjes bevestigen. Een paar maand later komen de baby-sepia’s uit.

Sepia's

Tips voor beginners

Beginners raad ik een duikje bij het Gemaal van Dreischor aan. Dat is onderwater prachtig begroeid. Ook het wrakje naast de pier bij Scharendijke is een pareltje. Eerlijk, de eerste keer had ik het niet herkend toen mijn buddy het teken voor ‘wrak’ toonde. Nu ik zelf instructeur ben, vind ik het leuk om beginnende duikers op dit volledig begroeide wrakje te wijzen. Wie al wat meer duikervaring heeft, kan ook stromingsduiken maken in de Oosterschelde. Hier zijn Schelpenhoek, de Zeelandbrug en Goes mijn favoriete plekken.

Duiken in het Grevelingenmeer op avontuur in Zeeland

Nachtduiken

Nachtduiken in het Grevelingenmeer moet je zeker ook eens proberen. Heel wat dieren verlaten dan hun schuilplaats om op jacht te gaan. En als je helemaal relaxed weer boven komt, word je getrakteerd op een adembenemende sterrenhemel. Wat is Zeeland mooi!

Meer weten? Lees alles over duiken in Zeeland.

Duiken bij zonsopkomst bij de Zeelandbrug in Zeeland

Meer blogs lezen?

Kunst spotten op straat, vermaak in de Zeeuwse steden, op pad met het Zeeuwse wildlife of de natuur in duiken. In Zeeland is van alles te beleven. Wil jij je laten inspireren om jouw bezoek aan Zeeland nóg mooier te maken? In onze blogs lees je hoe Zeelandfans hun verblijf in Zeeland beleven. Je vindt ze op onze blogpagina!