Het Zeeuws museum is een van de vele musea in Zeeland.

Musea in Zeeland

Zeeland is rijk aan musea. Ze brengen de geschiedenis tot leven. Elk met een eigen verhaal. Leer over de rijke Zeeuwse geschiedenis. En ontdek hoe de oorlogsjaren Zeeland hebben getekend. Maak kennis met de visserij en de fruitteelt. Of bezoek een van de vele streekmusea.

Zeeland is rijk aan musea

In Zeeland vinden we cultuur belangrijk. We hebben tenslotte een bijzondere historie. Dat zie je terug in onze historische musea, van het Watersnoodmuseum tot het Visserijmuseum of het Zeeuws museum in Middelburg. Maar ook moderne kunst en wetenschap krijgen hier een mooi podium. Denk aan het museum voor bizarre uitvindingen in Sluis, of de Vleeshal in Middelburg. Op stap met kids? Ook dan is er genoeg keuze. Wat te denken van het enige echte Sjakie's chocolade museum? Of op een rijdende stoomtrein in Borssele het museum ontdekken? En als je eens wat anders wilt, dan bezoek je de Grote Kerk in Veere. Daar vertellen ze je eeuwenoude verhalen middels prachtige animaties en projecties. 

Van Zeeuws-Vlaanderen tot Schouwen-Duiveland, overal in Zeeland vindt je musea die indruk maken. Laat je verwonderen en ontdek de culturele kant van Zeeland!

 

Bijzondere musea

Het Gravensteen
In Zierikzee is Het Gravensteen een aanrader. Ontdek gevangenisgraffiti. Eeuwenoude krassen in dikke eikenhouten wanden. Van dieven, messentrekkers en smokkelaars. Ook zijn de schandstenen te zien. Daarmee moesten roddelende vrouwen door de stad lopen.

Grote Kerk Veere Experience
Erfgoed komt op een betoverende manier tot leven bij de Grote Kerk Veere Experience. Stap in de geschiedenis van dit imposante gebouw en ontdek de historie op een interactieve manier. Verschillende projecties, 3D geluid en wervelende animaties vertellen je over de raadsels en geheimen van de Grote Kerk in Veere.  

Bizarium
Uitvindingen, ze zijn er in alle soorten en maten. Maar de echt gekke, geniale en wetenschappelijke uitvindingen, die vind je in het Bizarium. Denk aan een vliegfiets, een zwemparaplu en een haargroeihelm. Of de ontwerpen van Leonardo di Vinci en Nikola Tesla. Je vind het museum in het pittoreske Sluis.

Kidsproof musea

Museumtrein

Ook voor kinderen is in Zeeuwse musea veel te beleven. Wat denk je bijvoorbeeld van een reis in een nostalgische stoomlocomotief? De authentieke museumtrein Goes-Borsele rijdt over een eigen spoorlijn. Van Goes, via Kwadendamme, naar Hoedekenskerke. Natuurlijk komt een echte conducteur de kaartjes knippen. En ondertussen werkt de stoker op de stoomlocomotief zich in het zweet. Hij doet werk dat eigenlijk niet meer bestaat. Kolen op het vuur gooien.

Natuurmuseum Terra Maris
Terra Maris in Oostkapelle is het natuur- en landschapsmuseum van Stichting het Zeeuwse Landschap. Het museum huist in de voormalige oranjerie van kasteel Westhove. Het is een avontuur voor kinderen. En biedt een rijkdom aan schoonheid en informatie voor volwassenen. Achter het museum zie je alle elementen van het afwisselende Zeeuwse landschap terug.

Sjakie's Chocolade Museum

Dit is het enige chocolade museum in Nederland met zo'n groot assortiment. Kinderen worden meegenomen op reis in de Willy Wonka Villa en krijgen een heus 'golden ticket'. Je ontdekt hoe chocolade gemaakt wordt, van A tot Z. Daarnaast krijg je maar liefst 30 verschillende soorten chocolade te proeven. Als dat geen feestje wordt!

Een ander kindvriendelijk Zeeuwse museum is het Zeeuws Maritiem muZEEum in Vlissingen. Hier ervaar je wat de zee betekent voor de Zeeuwen. 

Ontdek de Zeeuwse historie

Watersnoodmuseum
Wie Zeeland bezoekt, kan het Watersnoodmuseum eigenlijk niet overslaan. ‘De Ramp’ van 1953 hoort onlosmakelijk bij Zeeland. Het raakt je. Iedere keer weer. Veel Zeeuwen slapen nog steeds niet helemaal rustig als het stormt. Ondanks de Deltawerken. Hoor over het kind dat tijdens de Watersnoodramp gered werd, het lag in een rieten mand. Bekijk de caissons. Daarmee werden de gaten in de dijken gedicht. En ontdek hoe Zeeuwen de strijd met het water aangaan.

Zeeuws Museum
Laat je rondleiden langs topstukken in het Zeeuws Museum. Het Zeeuws Museum bevindt zich in het historische centrum van Middelburg. In de middeleeuwse abdij ontdek je archeologische vondsten en wereldberoemde wandtapijten tot streekdracht, schilderijen en exotische objecten die Zeeuwen van verre reizen meenamen. De wisselende tentoonstellingen hebben altijd een relatie met het hier en nu. Er worden regelmatig activiteiten georganiseerd voor jong en oud, o.a. in de speciale Werkplaats.

Streekmusea
Zeeland heeft ook diverse streekmusea. Bijvoorbeeld in Goes en Sint-Annaland. Bijzonder is Het Warenhuis in Axel. Hier beleef je hoe mensen in het Land van Axel leefden, tussen 1850 en 1950. Hoe zagen ze eruit, hoe leefden ze en wat hield ze bezig? Laat je meenemen in de tijd!

De Slag om de Schelde

In de musea komt de geschiedenis tot leven. Het ingrijpende en vrijwel onbekende verhaal van de bevrijding van Zuid-Nederland: de Slag om de Schelde. In 1944 stokte de opmars van de geallieerden in Europa omdat de bevoorrading van de fronttroepen steeds moeilijker werd. Het was cruciaal dat hiervoor de haven van Antwerpen in gebruik genomen kon worden. Dat betekende wel dat de toegang tot Antwerpen veilig gesteld moest worden en dat was de inzet van de Slag om de Schelde. Een heftige strijd met veel slachtoffers en verwoestingen die van groot belang was voor de verdere bevrijding van Nederland, maar die bij velen niet bekend is.

Met de bedoeling om Walcheren onder water te zetten werd de Zeedijk in Westkapelle gebombardeerd tijdens de oorlog. Luister naar de herinneringen van inwoners in het Polderhuis in Westkapelle. Laat de bijzondere indrukken op je inwerken tijdens een wandeling op het strand recht achter dit museum.

Tijdens de Slag om de Schelde werd er een hevige strijd geleverd voor Oost-Zeeuws-Vlaanderen. In museum Gdynia kom je alles te weten over deze strijd. Of bezoek het grootste museum in de provincie Zeeland, die gewijd is aan de bewogen jaren tijdens de Tweede Wereldoorlog: Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp.

Liever alle musea in Zeeland bekijken?

Hier zie je het totaaloverzicht van de musea in Zeeland. Je kunt filteren op gewenste criteria, zoals stad of regio. Let op: Niet alle informatie is actueel, bel voor de zekerheid even naar het museum voor je bezoek.
Nóg meer leuke dingen om

te doen in Zeeland!