HomeHome
Visit
Blogs
Kunst op straat in Zeeland
Kunst op straat in Zeeland

9x kunst op straat in Zeeland

Geschreven door: Sonja Barentsen. 

Van streetart tot graffiti en van gigantische land-art tot gedichten op de muur; in Zeeland vind je op verschillende plekken kunst op straat. Zeeuwen maken de monumenten, het land en de kust nog nét een tikje fraaier met kunst. Ik geef je wat mooie tips mee van kunstprojecten die mij zijn opgevallen en/of bijzonder weten te raken.

1. Koning van de streetart: Johnny Beerens

Zeeland heeft heel veel te gekke graffiti-artiesten, maar er is wat mij betreft maar één koning van de streetart. Dat is die baas van een Johnny Beerens. Wat een geweldige afbeeldingen maakt die man. En dan ook nog eens immens groot en zo geschilderd dat ze soms bijna té realistisch zijn. De watertoren van Oostburg is mijn favoriet. Het is toch elke keer weer even schrikken wanneer je die waterdruppels daar uit de muur ziet komen.

Kunst op straat, Johny Beerens op de Watertoren van Oostburg

2. Jip en Janneke-tunnel

Mijn liefde voor goede, vlot geschreven (en mooi geïllustreerde) boeken begon bij Dick Bruna en groeide snel door naar het veel volwassenere genre van Annie M.G. Schmidt. Ik ben ook groot fan de tekeningen van Fiep Westendorp die veel van haar werk illustreerde. Schmidt wordt in haar geboorteplaats Kapelle onder andere geëerd met een borstbeeld op het kerkplein, maar ik heb meer met de Jip- en Janneke-tunnel in dezelfde plaats. Die tunnel loopt onder het spoor en is versierd met allerlei tekeningen uit de boeken. Ook een leuke plek voor de kinderen dus. Het is haast onmogelijk om zonder een glimlach op je gezicht door deze tunnel te lopen. 

jip en janneke tunnel in Kapelle

3. Gedichten aan de muur

Middelburg heeft iets statigs met al die grote monumentenpanden. De Zeeuwse hoofdstad geeft haar buitenkunst een wat chiquer randje mee met huizenhoge poëzie aan de muren. Gedichten van Juul Kortekaas, Hans Warren, Johanna Kruit en vele anderen sieren de muren. Doordat ik in Middelburg centrum woon, zie ik sommige gedichten vrijwel dagelijks, maar soms valt me toch ineens weer een regel op en blijf ik gewoon even stilstaan. Ontdek alle 'Sprekende Gevels' in Middelburg.
Gedichten aan de muur in Middelburg, kunst op straat

4. Kunstpicknicken op Walcheren

Van fietsen door het Walcherse landschap word je natuurlijk sowieso al blij, maar als je dan onderweg ook nog op een mooie plek kunt stoppen om lekker te picknicken dan is het feest wel helemaal compleet, toch? Nee dus: het kan nog nét een tandje leuker. Op verschillende plekken op Walcheren zijn er Ku(n)stpicknickplekken gemaakt. Ze zijn allemaal heel origineel, vrolijk gekleurd en voorzien van handige zitjes. Je kunt je broodjes en salades bijvoorbeeld nuttigen bij een zeilboot, onder de palmbomen en naast de koeien. De Kunstpicknickroute voert je langs de picknickplekken.
Kunstpicknickroute in Zeeland

5. Murals in Goes

Versierd met gigantische ganzen, reigers, portretten, poezen en meer. Wil je verrassende kunst zien op het randje van streetart en graffiti? Dan is Goes je stad. Streetart is soms hartstikke illegaal, maar Goes heeft in 2015 zelf graffiti naar de stad gehaald. Ze nodigden een grote groep internationale kunstenaars uit om gevels te beschilderen in het kader van Mural Goes. Het zijn flinke schilderingen die soms de complete zijkant van een flatgebouw beslaan. Het geeft kleur aan de wijken van Goes. Het project blijft in beweging. Een deel van de muren die oorspronkelijk beschilderd waren, is er inmiddels niet meer, maar er blijven nieuwe gevels bij komen.
Mural Goes, Racoon muurschildering

6. Overal kunst in Vlissingen

In Vlissingen weet je soms van gekkigheid niet meer waar je kijken moet. Overal is er kunst in de openbare ruimte. Vlissingen vormt de thuisbasis voor heel veel graffiti artiesten en overal zie je hun werk. Een groots legaal werk zie je op de zijkant van de bioscoop en bij de nabijgelegen supermarkt. In het centrum van Vlissingen valt verder echt op dat er ontzettend veel beelden staan. Klassieke beelden die zeehelden en dichters eren, maar ook allerlei modern en bijzonder kleurrijk werk. En dan is er nog mijn favoriete kunstobject: het windorgel. Hoe Zeeuws wil je je kunst hebben? Het is hier nooit windstil en dat betekent dat er altijd muziek te horen is op de kop van de boulevard tussen het Badstrand en het Nollestrand. Ontdek alle kunstwerken in Vlissingen.
Cinecity grafitti muur, kunst

7. Reuzenmosselen

Als je in de haven van Bruinisse bent kun je zomaar de populaire, gigantische mossel tegenkomen. Deze mossel wordt veel beklommen en gefotografeerd. Ook in Philippine kun je een mosselstandbeeld tegenkomen. Hele volksstammen gaan met de mossels op de foto en het ziet er gewoon super lollig uit. En; ze zijn bestand tegen weersinvloeden, dus het hele jaar te bezoeken!

Reuze mossel beeld in Bruinisse

8. Beelden op de Scheldeboulevard

De Terneuzense buitenkunst concentreert zich op de Scheldeboulevard. Daar staan het hele jaar door sowieso veel beelden, maar in de zomermaanden komen er altijd veel tijdelijke beelden bij tijdens de buitenexpositie Beelden op de Scheldeboulevard. Dat ik dit zo’n mooie kunstplek vind, zit hem volgens mij in de gouden combinatie van locatie en medium. Die beelden komen extra mooi tot hun recht terwijl je de zilte Westerscheldelucht inademt. En het opvallendste beeld (Versalius – een menselijke figuur met een grote mantel) maakt op mij op de een of andere manier altijd meer indruk als het lekker stormt en de wind je om de oren slaat.
Beelden op de Scheldeboulevard

9. Polder peil - Land art Wilhelminapolder

Een groot deel van Zeeland bestaat uit polders. Het kunstproject Polder Peil is een ode aan dit zo kenmerkende, maar ook soms wel een beetje ondergewaardeerde onderdeel van het Zeeuwse landschap. Op negen verschillende plekken in de Wilhelminapolder plaatste Michael Buetlet sculpturen van twee bollen boven op elkaar. De sculpturen komen allemaal even hoog uit, maar doordat ze op verschillende plekken (en dus verschillende hoogtes) staan, zijn sommige van die bollen heel groot en zijn sommige bollen bijna helemaal afgetopt tot er nauwelijks nog een stukje beton over is. Je ziet dus niet alleen mega grote sculpturen, je wordt aan het denken gezet over hoe knap het is dat mensen helemaal zelf dit land hebben gecreëerd, inclusief dijken, watergangen, landbouwgrond en hoogteverschillen. 

Kunstporject Polder Peil

Meer blogs lezen?

Kunst spotten op straat, vermaak in de Zeeuwse steden, op pad met het Zeeuwse wildlife of de natuur in duiken. In Zeeland is van alles te beleven. Wil jij je laten inspireren om jouw bezoek aan Zeeland nóg mooier te maken? In onze blogs lees je hoe Zeelandfans hun verblijf in Zeeland beleven. Je vindt ze op onze blogpagina!

Meer lezen?

Dit kun je ook doen in Zeeland!