HomeHome
Visit
Wat te doen
Deltawerken
Alle Deltawerken in Zeeland
Alle Deltawerken in Zeeland zie je hier!

Alle Deltawerken in Zeeland

Als je Zeeland bezoekt, zie je vast één of meerdere waterkeringen van de Deltawerken. Of je rijdt er zelfs overheen. Deze imposante bouwwerken beschermen ons tegen het water en verbinden verschillende eilanden met elkaar. Ze zijn verbonden met het verleden. Hieronder lees je meer over alle Deltawerken in Zeeland.

Het ontstaan van de Deltawerken

In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 werd Nederland getroffen door de Watersnoodramp. Grote delen van Zeeland kwamen onder water te staan en er vielen veel slachtoffers. De Deltawerken moeten voorkomen dat er in de toekomst nog eens zo'n ramp plaats zal vinden. Met waterkeringen werden zeearmen afgesloten. Lees meer achtergrondinformatie over de Deltawerken

Oosterscheldekering

De beroemde Oosterscheldekering is de grootste stormvloedkering in Nederland. Het Deltawerk ligt tussen Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland. Bij dreigend hoogwater sluit de kering de Oosterschelde af. Op voormalig werkeiland Neeltje Jans werden onderdelen van de Oosterscheldekering gebouwd. Hier is nu Deltapark Neeltje Jans, een attractiepark waarin alles draait om water en de Deltawerken.
De beroemde Oosterscheldekering is de grootste stormvloedkering in Nederland. Het Deltawerk ligt tussen Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland.

Grevelingendam

De Grevelingendam verbindt Schouwen-Duiveland met Goeree-Overflakkee en beschermt tegen hoogwater. Doordat de dam de stroming in de Grevelingen, het Volkerak en het Haringvliet vermindert, is er minder druk op andere Deltawerken. Niet ver van de dam vind je het Watersnoodmuseum. Hier leer je over de Watersnoodramp en de Deltawerken.

Fotocredits: Rijkswaterstaat

De Grevelingendam verbindt Schouwen-Duiveland met Goeree-Overflakkee. Het Grevelingenmeer is hierdoor ontstaan.

Brouwersdam

De Brouwersdam beschermt tegen hoogwater en sterke golven vanuit zee en ligt tussen Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee. Door de komst van de Grevelingendam en de Brouwersdam ontstond het Grevelingenmeer, het grootste zoutwatermeer van West-Europa. Bij het vormgeven van de dam was er ook oog voor recreatiemogelijkheden. De Brouwersdam is een geliefd decor voor festivals als Concert at Sea en Beachboom. Ook vind je er toffe strandtenten, zoals Beachclub Perry's en Strandclub Zee.
Concert at SEA op de Brouwersdam

Oesterdam

De Oesterdam is met 10,5 km lengte de langste dam van de Deltawerken en verbindt Tholen met Zuid-Beveland. Aan de ene kant van de dam ligt Nationaal Park Oosterschelde, het grootste Nationaal Park van Nederland. Aan de andere kant vind je het scheepvaartverkeer van de Schelde-Rijnverbinding. Doordat de Oesterdam de Schelde-Rijnverbinding scheidt van de Oosterschelde, beschermt het zowel natuur als scheepvaart. Verder beschermt het Deltawerk met andere dammen tegen hoogwater.
Oesterdam

Zandkreekdam

De Zandkreekdam, tussen Noord-Beveland en Zuid-Beveland, was het eerst voltooide Deltawerk in Zeeland. De dam beschermt de kustlijn van Zeeland tegen de kracht van de zee. Samen met de Veerse Gatdam sluit de dam het Veerse Gat af. Hierdoor ontstond natuurgebied het Veerse Meer. Sinds 2004 zorgt de Katse Heule ervoor dat er zout water vanuit de Oosterschelde het Veerse Meer in kan stromen.
De Zandkreekdam beschermt de kustlijn van Zeeland tegen de kracht van de zee. Samen met de Veerse Gatdam sluit de dam het Veerse Gat af. Hierdoor ontstond natuurgebied het Veerse Meer.

Veerse Gatdam

De Veerse Gatdam verbindt Noord-Beveland met Walcheren. Ook deze de dam beschermt de kustlijn van Zeeland tegen de kracht van de zee. Over de Veerse Gatdam is het heerlijk fietsen en wandelen. Aan de ene kant heb je uitzicht over het strand en aan de andere kant bewonder je het Veerse Meer. Samen met de Zandkreekdam sluit de dam het Veerse Gat af. Hierdoor ontstond het Veerse Meer, een natuurgebied waar je prachtig kunt wandelen, fietsen of genieten van watersport.

De Veerse Gatdam verbindt Noord-Beveland met Walcheren en is een van de Deltawerken in Zeeland.

Philipsdam

De Philipsdam ligt tussen de Grevelingendam en Sint Philipsland. De dam heeft meerdere functies, zoals het beschermen tegen hoogwater en het scheiden van het zoete Volkerak-Zoommeer van de zoute Oosterschelde. Vanwege de Krammersluizen in de dam kunnen schepen blijven passeren. Het bouwen van de betonconstructies van deze sluizen is het grootste project dat Rijkswaterstaat ooit heeft laten uitvoeren. Aan de zuidzijde van het sluiscomplex staat de Krammertoren. Hier zijn informatieborden over de Krammersluizen en vanaf de toren heb je een mooi uitzicht over het Deltawerk.
Luchtfoto Sint-Philipsland

Bathse Spuisluis

De Bathse Spuisluis is het enige Deltawerk dat niet is gebouwd ter bescherming tegen het water. Via de sluis wordt overtollig zoet water afgevoerd naar de Westerschelde. Op deze manier wordt het water in het Zoommeer ververst en verbetert de waterkwaliteit. Ook zorgt het ervoor dat de waterstand van het meer niet te veel stijgt. Wist je dat de Bathse Spuisluis wel 8,5 miljard liter water per dag kan afvoeren?
De Bathse Spuisluis is het enige Deltawerk dat niet is gebouwd ter bescherming tegen het water.

Meer bijzondere bezienswaardigheden

in Zeeland