Live-workLeven in ZeelandBereikbaarheidOpenbaar vervoer in Zeeland

Openbaar vervoer in Zeeland

Openbaar vervoer in Zeeland, Veerboten en pontjes in Zeeland

Efficiënt en afwisselend!

Reizen met het openbaar vervoer in Zeeland is niet alleen efficiënt, maar ook nog eens afwisselend! Soms reis je met de trein, soms kun je beter de bus pakken en als je een keer wat anders wilt, dan pak je gewoon de Westerschelde Ferry of een van de pontjes. Alle grote steden in Zeeland; Vlissingen, Middelburg en Goes, hebben een treinstation maar er zijn ook nog een aantal kleinere plaatsen met een station.

Denk aan Arnemuiden, Kapelle-Biezelinge, Krabbendijke, Kruiningen-Yerseke, Rilland-Bath en Souburg. We kunnen ons voorstellen dat bovenstaande plaatsnamen je weinig zeggen, indien je niet bekend bent met de Zeeuwse steden en dorpen. Laten we het daarom eens opsommen per gebied.

Schouwen-Duiveland

Op Schouwen-Duiveland zijn geen treinstations. Wel zijn er vele busverbindingen waarmee je je snel verplaatst. Eén van de meest gebruikte busverbindingen voor studenten en pendelende werknemers is de lijn tussen Zierikzee en Rotterdam Zuidplein. In 1.15u sta je dus midden in de Randstad! Ga je liever wel met de trein, dan pak je simpelweg in iets meer dan een half uur de bus naar Goes.

Kaart van Schouwen-Duiveland

Noord-Beveland

Deze dunbevolkte streek ligt tussen Zuid-Beveland en Walcheren en wordt met beide gebieden verbonden middels dammen. Het Veerse Meer ligt hier tussen in. De bekendste plaatsen zijn Kamperland, Kortgene, Colijnsplaat en Kats. Op dit eiland bevinden zich geen treinstations maar brengt de bus je overal naartoe. De dichtstbijzijnde grote stad om eventueel over te stappen op de trein is Goes.

Kaart van Noord-Beveland

Zuid-Beveland

Dit landelijke schiereiland ligt tussen de Ooster- en Westerschelde in.  De belangrijkste plaatsen zijn Goes, Borsele, Reimerswaal en Kapelle. In Goes bevindt zich een treinstation, waar iedere 30 minuten onder andere de intercity’s naar Amsterdam en Vlissingen vertrekken. Op station Goes kun je uiteraard ook een OV fiets huren!

Kaart van Zuid-Beveland

Walcheren

Dit schiereiland, is eigenlijk een verlengd deel van Zuid-Beveland. Het wordt omringd door de o.a. de Noordzee, de Westerschelde en het Veerse Meer. Het is tevens het dichtstbevolkte gebied van Zeeland. De bekendste plaatsen zijn Middelburg, Veere, Westkapelle, Domburg en Vlissingen. Treinstations bevinden zich in Vlissingen, Middelburg en Arnemuiden. Intercity’s brengen je bijvoorbeeld naar Roosendaal, Rotterdam, Delft en Amsterdam. Fiets nodig? Op station Vlissingen en Middelburg huur je eenvoudig een OV-fiets.

Kaart van Walcheren

Tholen en Sint-Philipsland

Tholen en Sint-Philipsland zijn twee aparte, onofficiële regio's in Zeeland. Twee van de dingen die ze gemeen hebben is dat ze beide enorm dicht tegen provincie Noord-Brabant aan liggen en dat zei allebei op het eiland Tholen liggen. Het wordt omgeven door vele wateren. Denk aan de Oosterschelde, het Zoommeer, het Schelde-Rijnkanaal en het Mastgat. De belangrijkste plaatsen zijn Tholen, Sint-Maartensdijk, Stavenisse en Sint-Annaland. Er bevinden zich geen treinstations op Tholen maar snelle busverbindingen brengen je zo naar plek van bestemming.

Kaart van Tholen en Sint Philipsland

Zeeuws-Vlaanderen

Zeeuws-Vlaanderen is eigenlijk het enige ‘vaste’ land van Zeeland. Het grenst in het noorden aan Walcheren en Zuid-Beveland en in het zuiden aan Belgisch Vlaanderen. De grootste plaatsen zijn Sluis, Terneuzen en Hulst. Tot 2003 was dit deel alleen te bereiken via veerdiensten. Tikkeltje onhandig. Gelukkig kwam daar in 2003 grote verbetering in met de Westerscheldetunnel.

Er zijn geen treinstations in Zeeuws-Vlaanderen maar directe busverbindingen brengen je snel naar onder andere Antwerpen, Brugge, Goes en Middelburg.

Kaart van Zeeuws-Vlaanderen

Meer vervoer in Zeeland

E-bike hubs in Zeeuws Vlaanderen

Wanneer je grotere afstanden af moet leggen, of geen zin hebt om hard te trappen in de Zeeuwse tegenwind, zijn er sinds kort ook E-bikes te huur! Per locatie, dit zijn er maar liefst 4; in Breskens, Cadzand-Bad, Nieuwvliet-Bad en Sluis, staan er 10 e-bikes te huur welke je eenvoudig kunt lenen via de Movelo app op je smartphone. De e-bike hubs zijn 7 dagen per week, 24 uur per dag geopend.

De e-bike hubs zijn opgezet om de het toeristisch auto verkeer te ontlasten, maar zijn uiteraard ook ideaal voor woon-werkverkeer!

Busverbindingen in Zeeland

Wanneer er geen treinstation aanwezig is, dan zijn er altijd snelle busverbindingen die je naar je gewenste bestemming brengen. Bekijk hier het overzicht van alle Connexxion buslijnen in Zeeland. Alle vervoersbewijzen in Zeeland vind je hier. Voor bewoners van Zeeland die regelmatig met de bus reizen is met name 'Zeeland Voordeel' interessant.

Veerboten en pontjes

Op veel plekken in Nederland zijn de veerboten geleidelijk aan verdwenen in het straatbeeld, maar in Zeeland hebben we er nog een aantal. En daar zijn we best trots op! Niks fijners dan ’s ochtends in het zonnetje de zeewind op te snuiven voordat je aan het werk gaat. Even dat momentje voor jezelf te pakken tijdens de overtocht. Je vindt er bijvoorbeeld één tussen Vlissingen en Breskens, de Westerschelde Ferry. Deze ferry is een fiets- voetveer dus uitsluitend voor voetgangers en (brom)fietsers. In de zomerperiode (mei/sept) vaart er ook een veerdienst Rondje Pontje tussen Kamperland en Veere, deze is alleen toegankelijk voor fietsers en voetgangers. Er zijn trouwens nog veel meer leuke pontjes te vinden in Zeeland!

Kortom: ook met het OV reis je in Zeeland soepel van A naar B

In Zeeland kun je prima uit de voeten als je van- of naar je werk reist met het openbaar vervoer! Zo reis je van Goes naar Breda en van Zierikzee naar Rotterdam in iets meer dan een uur. Soepel, comfortabel én efficiënt, ideaal om onderweg alvast rustig je mail checken of die collega bellen.

Reis je liever met de auto door Zeeland? Lees dan eens ons blog over de Zeeuwse wegen!