HomeHome
Live-work
Blogs
Wonen in Zierikzee

Wonen in Zierikzee

Zierikzee stel terras zomer
Monumentenpand Zierikzee

“Je woont op een plek waar anderen vakantie vieren. Dat gevoel is uniek.”

30 juli 2020 – Geschreven door: Anouk

Gelegen in de gemeente Schouwen-Duiveland, op het meest noordelijke eiland van Zeeland tegen de grens van Zuid-Holland, ligt de stad Zierikzee. Met iets meer dan 11.000 inwoners en talrijke monumenten is deze kleine, Zeeuwse havenstad erg geliefd onder toeristen. Maar hoe is het om hier te wonen, om op te groeien in deze stad? In deze nieuwe serie genaamd ‘Wonen in …’ interview ik inwoners uit Zeeland. Uit een bepaalde stad, een dorp of het platteland. Zij vertellen jou hoe zij het wonen in Zeeland op die plek ervaren. We trappen vandaag af met de 27-jarige Roswitha Guiran. Zij geeft jullie een unieke inkijk in het leven in Zierikzee.

 

Gevarieerd woningaanbod

Ik ben geboren in Delft maar verhuisde toen ik 5 jaar oud was met mijn ouders en zus naar Zierikzee. Sindsdien ben ik hier altijd blijven wonen.” Sinds 1,5 jaar heeft ze samen met haar vriend een koopwoning middenin Zierikzee gekocht. “Met mijn ouders woonde ik altijd iets meer buiten het centrum, vlakbij de Oosterschelde. Nu woon ik in het centrum van Zierikzee met uitzicht op de Dikke Toren. Het woningaanbod is hier gevarieerd. Van monumentenpanden en rijtjeshuizen in het centrum tot een vrijstaand huis aan de rand van de stad, je hebt hier echt van alles. Voor starters is het gelukkig ook betaalbaar om in Zierikzee te gaan wonen, zeker vergeleken met de randstad.”

Wat maakt wonen in Zierikzee zo bijzonder?

“Voor mij is het onder andere de levenslange band die ik met deze stad heb. Ik heb hier echt mijn leven opgebouwd. Zierikzee is daarnaast gewoon een fijne stad. De leeftijden zijn gevarieerd. Er wonen ouderen, jongeren maar ook veel jonge gezinnen. De stad zelf is niet zo groot als Middelburg of Goes, maar heeft wel alle faciliteiten. Je hebt hier verschillende supermarkten en bijvoorbeeld ook een HEMA en een Praxis. In het centrum heb je hippe eetgelegenheden zoals Roekoekoe en de Zeeuwse hemel en aan de haven heb je allerlei gezellige terrasjes en het bekende café ‘De gekroonde Suikerbiet’. Na mijn werk of in mijn pauze vind ik het heerlijk om, nu ik veel thuis werk, even een rondje door het centrum te wandelen. Langs de boetiekjes struinen, een praatje maken met een bekende. Of juist de andere kant op, wandelen langs de Oosterschelde en door de natuur. Je bent er zo. Zierikzee is officieel een stad maar zit eigenlijk tussen een dorp en stad in. Dat maakt het wat rustiger, maar ook lieflijker.”


Uitstekende voorzieningen

Daarnaast biedt Zierikzee ook uitstekende voorzieningen. “Je hebt hier veel verschillende basisscholen en één middelbare school, die eigenlijk een eilandfunctie heeft voor heel Schouwen-Duiveland. Mbo- en hbo-opleidingen volgen de meeste mensen in Goes, Middelburg, Vlissingen of Rotterdam. Alle vier de steden zijn prima te bereiken met het OV. Zierikzee heeft verder ook na het werk en school veel te bieden. Er zit een grote voetbalvereniging, MZC. Daarnaast kan je nog verschillende hobby’s beoefenen zoals hockey en tennis maar ook is er de muziekschool. We hebben een theater dat tevens een bioscoop is, genaamd Fizi. Daarnaast hebben we vele jaarlijks terugkerende festivals en evenementen zoals Concert at SEA, Beachboom en de havendagen. De havendagen is bijvoorbeeld ook echt een feest waar heel Zierikzee, jong en oud, naartoe gaat. Daar kom je bekenden tegen en maak je automatisch met iedereen een praatje. Je merkt dan dat er echt een prettige ons-kent-ons mentaliteit heerst in Zierikzee, terwijl je toch in een stad woont.”

Denk je ooit aan verhuizen? "Nee, je hebt hier zoveel vrijheid. Het strand en het bos zijn binnen handbereik, het is niet druk bevolkt en er heerst een gemoedelijke sfeer. Vooral in de zomer merk je dat je woont op een plek waar anderen vakantie vieren. Dat gevoel is uniek.”

Meer blogs lezen?

Van opgroeien in Zeeland tot verhuizen vanuit de Randstad en leuke activiteiten die je als inwoner dagelijks kunt doen. Wil jij persoonlijke verhalen lezen over het leven in Zeeland? Op onze blogpagina vind je al deze verhalen en meer!