wielrenner oosterscheldekering

Wielrennen in Zeeland

Wind, kasseien, rechte polderwegen en een rijke wielertraditie. Zeeland heeft alles om het hart van een ware wielrenner sneller te doen kloppen. Dit land in zee bracht wielerhelden voort als Jo de Roo, Jan Raas en Johnny Hoogerland. En de Zeeuwse dijken, bruggen en wegen vormden het decor voor verschillende kustetappes van de Tour de France en de Giro d’Italia in 2010.

Wielerroutes

Er zijn vier routes vernoemd naar de grootste Zeeuwse wielerhelden. Jo de Roo, Keetie van Oosten-Hage, Theo Middelkamp en Jan Raas hebben elk een eigen route in het deel van Zeeland waar ze geboren zijn. Wil je echt op de pedalen stoempen in de Zeeuwse wind, dan hebben we een mooie route over de Deltawerken voor je.

Sportevenement Scheldeprijs wielrennen

Jo de Roo route - 111 km

De Jo de Roo route gaat van het lieflijke Zuid-Beveland naar Noord-Brabant en terug. Een uitdagende route met kasseien, buitendijkse trajecten en een bescheiden klim.

De Roo won vaak puur op zijn koppige, Zeeuwse wilskracht. Zijn topjaren waren 1962 en 1963. Toen won hij twee keer de Ronde van Lombardije en Parijs-Tours. Ook schreef hij de Ronde van Vlaanderen en Bordeaux-Parijs op zijn naam. En hij werd tweemaal Nederlands kampioen!

Onderweg passeer je het geboortedorp van De Roo. Je fietst over dijken waar hij vaak gereden heeft. Langs de Westerschelde krijg je de wind pal op je kop, in Brabant stuiter je over de kasseien. En er zit zelfs nog ‘n serieuze kuitenbijter in.

Route-informatie
Deze route bewegwijzerd, je fietst met de klok mee. De route is in te korten tot 47 km of 70 km. Deze routeverkortingen staan duidelijk aangegeven op de kaart en de borden onderweg. Het start- of eindpunt bepaal je zelf.

 

wielrenner buitensport

Keetie van Oosten-Hage route - 87 km

De route loopt over de eilanden Tholen en Sint-Philipsland, de geboortegrond van Van Oosten-Hage. Grote delen van de route gaan buitendijks langs verschillende Zeeuwse wateren en ook kijk je uit over weidse polders.

wielrenner giro d'italia

Theo Middelkamp route - 145 km

De Theo Middelkamp route verkent het uitgestrekte Zeeuws-Vlaanderen en gaat ook nog heel even de grens over naar België. De route voert door een landschap vol geschiedenis en het Vlaamse karakter van de tocht blijkt uit het feit dat je hier heel wat kasseienstroken meepakt.

Sportevenement Tacx wielrennen

Jan Raas route - 101 km

De Jan Raas route gaat door de Zak van Zuid-Beveland met oude polders en meidoornhagen. Raas heeft leren fietsen op de kronkelige bloemendijken die kenmerkend zijn voor dit gebied.

Wielrenners gaan finishen op de Oosterscheldekering tijdens de Tour de France, honderden mensen staan de wielrenners aan te moedigen

Zeeuwse Wind route - 126 km

De Zeeuwse Wind Route biedt je de kans om een sportieve prestatie te verrichten die De Roo, Van Oosten-Hage, Middelkamp en Raas nooit hebben volbracht. In hun tijd lagen de Deltawerken die nodig zijn voor dit parcours er nog niet. Je wordt tijdens deze tocht flink op de proef gesteld.

Strand boot wielren

Borden

De routes zijn bewegwijzerd met witte borden met rode tekst en tekens. De rijrichting is met de klok mee en zo staan de routeborden ook opgesteld. Er is geen vast start- of eindpunt.

Jo de Roo wielerroute - routebordje

Groepen

Combineer een route met een bezoek aan een van de vele bezienswaardigheden. De Zeeuwse zilte keuken is naast lekker ook zeer proteïnerijk en zorgt voor een goede bodem om op te fietsen. Hier vind je een overzicht met fietscafés.

Oesterdam wielren mountainbike groep

Veiligheidstips

Veiligheid staat natuurlijk voorop tijdens een wielertocht. Bij het samenstellen van de routes zijn de beste en veiligste wegen geselecteerd. Hierbij zijn fietspaden zoveel mogelijk vermeden zodat je minder ‘langzaam verkeer’ tegenkomt.

Cadzand mountainbike fietstour groep