neeltje jans

Veelgestelde vragen m.b.t. het coronavirus

Op deze speciale pagina informeren wij u over de maatregelen met betrekking tot het coronavirus in de vorm van veelgestelde vragen. Deze pagina zal regelmatig worden aangevuld en geüpdatet. Laatste update: 17 januari 2022.

Gasten van Zeeland

Coronavirus

Tijdens de meest recente persconferentie over Corona hebben premier Rutte en minister Kuipers enkele versoepelingen aangekondigd die per 15 januari zijn ingegaan. Het kabinet heeft besloten dat winkels, sportclubs, muziekscholen en contactberoepen zoals kappers weer open kunnen. Er geldt een aanscherping voor het dragen van een mondkapje. De horeca en de culturele sector blijft nog gesloten.

 

Welke coronamaatregelen gelden er in Zeeland?

In Zeeland gelden de landelijke regels. Algemeen geldt: was je handen, houd afstand en schud geen handen, zorg voor voldoende frisse lucht en werk thuis, tenzij het echt niet anders kan. Blijf thuis bij klachten en gebruik een zelftest. Laat je bij een positieve uitslag testen bij de GGD. Ontvang thuis niet meer dan 4 personen vanaf 13 jaar. Dit geldt ook op je vakantieverblijf. Buiten is het advies om met niet meer dan 4 personen ouder dan 13 jaar samen te zijn.

 

Waar moet ik rekening mee houden als ik naar Zeeland wil komen voor vakantie, weekend of dagtrip?

Ook voor bezoekers van Zeeland geldt het landelijke advies. Download de infographic voor de meest actuele maatregelen. Voor meer informatie over verblijf in Zeeland kunt u terecht op Zeelandveilig.nl.

 

Zijn winkels geopend?

Ja, winkels zijn weer dagelijks geopend, tot 17.00 uur ’s middags. Supermarkten en drogisterijen zijn geopend tot 20.00 uur ’s avonds. Het dragen van een mondkapje is verplicht en er moet 1,5 meter afstand worden gehouden.

 

Is de horeca in Zeeland geopend?

Cafés en restaurants zijn dicht. Hotels zijn open en eten op de kamer is toegestaan. Het is mogelijk om maaltijden af te halen bij restaurants of deze te laten bezorgen. Check hiervoor de lokale mogelijkheden of kijk op zeelandeet.nl.

 

Zijn locaties, zoals restaurants, musea, theaters, sportlocaties en andere toeristische plekken in Zeeland geopend? 

 • Alle sportactiviteiten en kunst- en cultuurbeoefening (bijvoorbeeld muziek, toneel en dans) binnen en buiten is weer mogelijk. Publiek daarbij is nog niet toegestaan. Sportwedstrijden binnen de eigen club kunnen ook weer. Het coronatoegangsbewijs blijft vanaf 18 jaar verplicht bij sport binnen en bij beoefening van kunst- en cultuur binnen en buiten.
 • Winkels kunnen weer open tot 17.00 uur ’s middags. Er moet wel 1,5 meter afstand worden gehouden en er geldt een mondkapjesplicht.
 • Alle contactberoepen, zoals kappers, nagelstudio’s en sekswerkers kunnen weer worden uitgevoerd tot 17.00 uur ’s middags.
 • Alle publiek toegankelijke locaties zijn gesloten. Zoals musea, bioscopen, theaters, dierenparken en pretparken. Uitgezonderd bibliotheken.
 • Cafés en restaurants zijn gesloten. Afhalen en laten bezorgen is mogelijk.
 • Evenementen zijn niet toegestaan. Uitgezonderd professionele sportwedstrijden (zonder publiek), uitvaarten (max. 100 personen op 1,5 meter) en weekmarkten.
 • Draag een mondkapje waar dat verplicht is.

 

Zijn de Zeeuwse stranden toegankelijk?

De Zeeuwse stranden zijn toegankelijk.

 

Wanneer moet ik een mondkapje dragen?

Het dragen van een mondkapje is verplicht op alle publieke locaties binnen. Bijvoorbeeld in de supermarkt, de bibliotheek en in het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs. Het mondkapjesadvies wordt uitgebreid. Overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, wordt geadviseerd een mondkapje te dragen. Dit geldt bijvoorbeeld op drukke openbare plaatsen buiten, zoals winkelstraten. Maar ook op de werkvloer. Het advies is vanaf nu om een wegwerpmondkapje te dragen. Stoffen en zelfgemaakte mondkapjes worden afgeraden.

 

Gaan evenementen in Zeeland door?

Evenementen zijn niet toegestaan. Uitgezonderd zijn professionele sportwedstrijden (zonder publiek), uitvaarten (max. 100 personen op 1,5 meter afstand) en weekmarkten.

 

Ik verblijf als toerist in Zeeland en heb mogelijk coronagerelateerde klachten. Wat moet ik doen?

Voor milde klachten is het advies om u te laten testen. Bel 0800-1202 voor een afspraak. Meer informatie leest u op de website van GGD Zeeland.

 

Zijn de VVV-Inspiratiepunten geopend?

In verband met de beëindiging van de VVV Zeeland organisatie per 1 januari 2021 zijn de voormalige VVV-Inspiratiepunten gesloten. In diverse gemeenten worden in de komende periode lokaal alternatieve toeristeninformatiepunten opgezet.

 

Kan ik gebruik maken van het openbaar vervoer in Zeeland?

Ja, het openbaar vervoer in Zeeland is toegankelijk. Het dragen van een mondkapje is verplicht (vanaf 13 jaar) in het openbaar vervoer, zoals vliegtuigen, treinen, bussen, de Westerscheldeferry, taxi’s en ander bedrijfsmatig persoonsvervoer. Dit geldt ook voor het station, luchthavens, perrons en de tram- en bushaltes.

Treinverkeer: NS
Internationale treinen: NS International
Busdienst: Connexxion
Overig openbaar vervoer: 9292.nl

Veerponten worden geschaard onder het openbaar vervoer. Kijk hier voor meer informatie over de Westerschelde Ferry en zie ook de vraag 'Waar moet ik aan denken als ik een overtocht wil maken met de Westerschelde Ferry?'

 

Waar moet ik aan denken als ik een overtocht wil maken met de Westerschelde Ferry?

Reserveer uw vervoerbewijs vooraf op de website van Westerschelde Ferry. Mondkapjes zijn verplicht aan boord van de schepen.   

 

Welke regels gelden er voor reizen vanuit Duitsland of België naar Nederland?

Afhankelijk van de kleurcode die Nederland aan een land geeft, gelden regels voor inreizen van (of bij terugkeer naar) Nederland. De kleurcodes kunnen wijzigen. Kijk dus altijd op de website Nederlandwereldwijd welke regels momenteel gelden:

Welke landen hebben welke kleurcode

Wat-betekenen-de-kleurcodes-bij-reisadviezen

 

Wat zijn de quarantaineregels als je vanuit een zeer hoog risicogebied (rood) naar Nederland (terug)reist?

Voor reizen vanuit een zeer hoog risicogebied geldt:

 • een negatieve NAAT-test (dat is bijv. een PCR-test) kunnen tonen bij inreizen in Nederland
 • een quarantaineverklaring moeten invullen
 • na inreizen verplicht in quarantaine
 • Meer informatie is terug te vinden op de website van de Rijksoverheid: quarantaineplicht

 

Wat zijn de quarantaineregels als je vanuit een hoog risicogebied (oranje) naar Nederland (terug)reist?

Voor reizen vanuit een hoog risicogebied geldt:

 • een negatieve NAAT-test (dat is bijv. een PCR-test) kunnen tonen bij inreizen in Nederland
 • dringend advies om na aankomst in thuisquarantaine te gaan.


De codes geel en groen kennen geen verplichtingen bij het reizen van en naar het land

Meer informatie is terug te vinden op de website van de Rijksoverheid: verplichte negatieve COVID-19 testuitslagen

 

Ik heb vragen over het Coronavirus. Waar kan ik terecht?

Meer informatie over het virus vindt u op de website van de Rijksoverheid. En op de website van het RIVMOndernemers in Zeeland

Wat adviseer ik mijn Nederlandse en buitenlandse gasten als zij coronagerelateerde klachten vermoeden? En wat betekent dat als het buitenlandse gasten betreft? En wat betekent dat voor mij als ik accommodatieverstrekker ben?

Voor milde klachten is het advies om zich te laten testen. Bel 0800-1202 voor een afspraak. Meer informatie leest u op de website van GGD Zeeland. Voor accomodatieverstrekkers is hier de procesaanpak voor quarantaine/isolatie voor toeristen te downloaden.

 

Hoe kan ik gasten of bezoekers het beste informeren over de situatie in Zeeland?

Op de website van Zeeland Visit hebben wij een speciale 'veelgestelde vragen' pagina samengesteld. Deze pagina wordt regelmatig geactualiseerd. U kunt uw gasten naar deze pagina verwijzen. U kunt de link https://www.zeeland.com/coronavirus-nl ook gebruiken in uw eigen communicatiekanalen. Duitse gasten kunt u verwijzen naar https://www.zeeland.com/coronavirus-de. Engelse gasten kunnen terecht op https://www.zeeland.com/coronavirus-en. Ook kunt u gebruik maken van de infographics van Rijksoverheid. Deze kunt u digitaal gebruiken op uw eigen website, in uw e-mail communicatie met gasten rondom reserveringen of als print om mee te geven bij aankomst.

 

Waar vind ik de meest actuele informatie over de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus in Zeeland?

Op de website www.zeelandveilig.nl geeft Veiligheidsregio Zeeland regelmatig updates met relevante informatie voor Zeeland. Veiligheidsregio Zeeland coördineert de maatregelen rondom het Coronavirus in Zeeland. Vanuit de GGD Zeeland en Veiligheidsregio Zeeland wordt de situatie in samenwerking met de gemeenten nauwlettend gevolgd en waar nodig worden maatregelen genomen. Daarnaast heeft Veiligheidsregio Zeeland contact met de toeristische sector in Zeeland.

 

Welk voorlichtingsmateriaal is beschikbaar om gasten en medewerkers te informeren over geldende maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen?

Via rijksoverheid en GGDZeeland is divers en meertalig voorlichtingsmateriaal voor preventie- en publieksvragen beschikbaar om uw gasten en medewerkers te informeren over de geldende maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

 

Waar kan ik als eigenaar van een recreatiebedrijf terecht met mijn algemene en financiële vragen?

Voor specifieke Zeeuwse toeristische ondernemers: u kunt bij diverse organisaties terecht met uw vragen. Wij adviseren u de speciaal hiervoor opgezette pagina's te raadplegen van Provincie Zeeland (overzicht mogelijkheden), Impuls Zeeland (Corona-loket) en de Veiligheidsregio Zeeland (blog recente ontwikkelingen). Ook kunt u terecht bij diverse landelijke organisaties zoals de Rijksoverheid (werkgeversvragen), de Kamer van Koophandel (Ondernemersplein) en HiswaRecron (recreatieondernemers). 

Zit u in de financiële problemen door de coronamaatregelen? Voor specifieke Zeeuwse toeristische ondernemers kunt u terecht bij het corona-loket van Impuls Zeeland: coronaloket@impulszeeland.nl. Hier kunt u terecht voor informatie over corona-gerelateerde regelingen die er zijn voor bedrijven en ZZP'ers en specifieke vragen die u heeft over de gevolgen op uw bedrijf. Om u als ondernemer te helpen het hoofd boven water te houden heeft Dockwize het SOS programma ontwikkeld. Tijdens dit gratis ondersteuningsprogramma gaat een team van experts met u aan de slag om niet alleen de crisis te overleven, maar er ook sterker uit te komen. 

Op landelijk niveau leest u op de website van de Rijksoverheid welk pakket economische maatregelen het kabinet neemt om banen en inkomens te beschermen en de gevolgen voor zzp’ers, mkb-ondernemers en grootbedrijven op te vangen.

 

Wat gebeurt er met marketingcampagnes en promotie-activiteiten?

Onze voorlichting, inspiratie en promotie hebben wij aangepast in de context van de actualiteit in binnen- en buitenland.