mosselen in mosselpan

Zeeland, het land van mosselen

Zeg je Zeeland dan denk je toch gelijk aan mosselen? Als je in Zeeland bent moet je ze dan ook echt geprobeerd hebben! Verser krijg je ze niet. Wij leggen je uit wat voor soort mosselen je tegen kunt komen én wanneer je kunt genieten van verse Zeeuwse mosselen.

Bodemcultuur mosselen

In Zeeland kan je genieten van twee soorten mosselen, hangcultuur en bodemcultuur. Bodemcultuur mosselen worden gekweekt op de bodem van de Oosterschelde en in de Waddenzee. Nadat het mosselzaad volgroeid is worden ze naar zogenoemde verwaterpercelen gebracht. Die liggen in de Oosterschelde, ten oosten van Yerseke. Het ondiepe water met weinig golfslag zorgt ervoor dat de mossel schoon kan spoelen. Door het verwateren in de Oosterschelde, het vervolgens bewerken en verpakken in Yerseke krijgen de mosselen het predicaat ‘Zeeuwse mosselen’. En daar zijn we trots op!

mosselen mosseldagen Yerseke

Hangcultuur mosselen

Naast bodemcultuur mosselen zijn er in Zeeland ook hangcultuur mosselen. Deze hebben een stuk minder zand in de schelp, omdat ze niet op de bodem van de zee gekweekt worden. Het mosselzaad wordt in lange, kousvormige netten aan touwen gehangen. De mossel groeit als het ware door de kous heen. Doordat ze meer voedsel en licht krijgen, is het vleesgewicht beter en kun je ze eerder in het seizoen eten. De hangcultuur bedraagt maar enkele percentages van de totale mosselhandel. Het kweken van hangcultuur mosselen duurt namelijk langer dan bodemcultuur mosselen.

Net vol mosselen

Dít is het mosselseizoen

Nu je weet welke twee soorten mosselen er zijn, wil je natuurlijk weten wanneer je ze kunt komen proeven! Het beste eet je de mossel in het seizoen. Dat begint in juli met de nieuwe oogst, afhankelijk van het aanbod en de kwaliteit van de mosselen. Het mosselseizoen loopt van ongeveer half juli tot begin april. Over het algemeen is de regel: als de  'r' in de maand zit, zijn mosselen verkrijgbaar.

Mosselen in mosselpan

Zelf proeven!

Het leukste is natuurlijk om de Zeeuwse mosselen vers in Zeeland te eten. Hier lees je meer over mosselen eten in Zeeland. Maar ook thuis kun je de mosselen heerlijk bereiden! De beste manier om de mossel te bereiden: koken met ui, selderij en wortel en een flinke scheut witte wijn of bier. Zo van het vuur, nog in de pan, op tafel. Of bekijk dit recept van mosselen in look. Eet smakelijk!
Koken

Heb je al honger gekregen?

Eten en drinken in Zeeland