hert bij Veere

Herten spotten in Zeeland

Geschreven door: Glenn Lakeman, liefhebber van de Zeeuwse natuur

Waar kun je herten spotten in Zeeland? In deze blog zet ik op een rijtje waar je de grootste kans hebt om herten in het wild te zien. Twee soorten herten komen veelvuldig voor in de natuurgebieden die Zeeland rijk is: de ree en het damhert.

Verschil tussen damhert en ree
Het verschil tussen een ree en een damhert zit vooral in de grootte. De ree is kleiner dan het damhert. Je herkent een ree aan het witte puntje waar normaal de staart zou zitten. Het damhert herken je aan de donkere lengtestreep op de staart. Nu weet je het verschil. Dus, trek je wandelschoenen aan en op ga zoek naar herten in de volgende Zeeuwse natuurgebieden.

1. Natuurgebied Oranjezon

Eén van de grootste kansen op het spotten van herten heb je in natuurgebied Oranjezon. Loop langs één van de vijf gemarkeerde wandelroutes en houd je ogen goed open. Met een beetje geluk zie je overstekende damherten en de wat schuwere reeën. Grote kans dat je ze tegenkomt in het weiland tussen de parkeerplaats en het startpunt van de wandelroutes.

Daarnaast zijn ze regelmatig te zien tussen het struikgewas en door het duingrasland. Naast herten kun je hier ook shetlandpony’s zien. Dat zijn de grazers van dit gebied. Donateurs van Het Zeeuwse Landschap bezoeken dit gebied gratis. Ben je dit niet? Dan betaal je een kleine bijdrage van 1 euro per persoon
Oranjezon gras water natuur

2. Haringvreter

Een boottocht combineren met het zien van een kudde damherten? Het kan op het eiland Haringvreter in het Veerse meer. De kans is zeer klein dat je ze hier niet ziet. Tot kort leefden er namelijk zo’n 700 damherten. Omdat het aantal uit de hand is gelopen zal de populatie worden verkleind naar zo’n 150 herten. Toch blijft dit één van de beste plaatsen om ze te spotten. Vanwege de grote belangstelling zijn de meeste herten gewend aan mensen en zullen ze minder schuw zijn dan in de andere gebieden. Het blijven echter wilde dieren en een afstand van minimaal 25 meter is gewenst voor zowel mens als dier.
Veerse meer water

3. De Kop van Schouwen

De Kop van Schouwen is een afwisselend natuurgebied op het westelijke uiteinde van Schouwen-Duiveland. In dit uitgestrekte landschap vind je ten westen van Burgh-Haamstede de Zeepeduinen. Een prachtig duingebied met een grote duinplas en een groot aantal verschillende soorten dieren. Samen met de indrukwekkende Schotse Hooglanders leeft hier een grote groep damherten en reeën. Het spotten van deze dieren is mogelijk door het hele gebied. Combineer daarom een bezoek aan dit natuurgebied met de wandelroute vanuit Slot Haamstede in Burgh-Haamstede. In september en oktober gaan de herten op zoek naar liefde. In het paarseizoen (de bronstijd) kun je in de Zeepeduinen burlende herten horen, mannetjes die hun lokroep ten gehore brengen. Over het hele duingebied van de Kop van Schouwen vind je prachtige afwisselende natuur. De combinatie van de natuur met de schone uitgestrekte stranden van Schouwen-Duiveland maakt dit het ideale uitje voor iedere natuurliefhebber.
 
Hert

4. De Manteling bij Domburg

Een mooie afwisseling van bospaden, duinen, loofbomen en… herten! Dat vind je in De Manteling. Dit relatief kleinschalige natuurgebied ligt tussen Domburg en Oostkapelle. In tegenstelling tot de eerste 3 gebieden is het hier wat lastiger om de herten te spotten. Vooral bij de bosranden heb je de grootste kans om de herten te spotten. Ideaal als je van een uitdaging houdt. Geniet tijdens een wandeling van het natuurschoon en de slingerpaden.
domburg stranden

5. Rammekenshoek

Ten oosten van Ritthem ligt de Rammekenshoek, vooral bekend om het fort dat hier staat. Dit is namelijk het oudste zeefort van Noordwest-Europa. Naast de weide, kreken en een stuk strand vind je hier het bos van Rammekenshoek. Vooral aan de rand van dit bos en in de graslanden is het erg interessant om herten te spotten. Gemakkelijk is het niet, maar de veelzijdigheid van dit gebied in combinatie met de dieren die er leven maakt het een uitje om van te genieten. Met een beetje geluk zal de aanblik van een hert je dag helemaal compleet maken.
Zonsondergang met boom en twee mensen in Oranjezon, Zeeland

6. Braakman Noord en Zuid

Over heel Zeeland zijn er herten te vinden, zo ook in Zeeuws-Vlaanderen. Eén van de gebieden is de Braakman, in de buurt van Terneuzen. Vanaf de fietspaden, wandelpaden, ruiterpaden en het rolstoelpad is het zoeken naar de reeën die hier leven een prachtige ervaring. Laten de herten zich niet zien langs de gebaande paden? Je bent ook welkom om je eigen route te maken. Volg bijvoorbeeld de sporen van runderen en paarden en kom zo ook oog in oog te staan met een ree. De Braakman is niet het enige gebied met reeën in Zeeuws-Vlaanderen. Stel je geluk ook eens op de proef in het door kreken omringende Groot Eiland dichtbij Hulst of in het bosrijke gebied de Smittschorre in Axel.
Uitzicht radartoren Panoramaroute Zeeuws-Vlaanderen

Tips

Nu weet je waar je deze dieren kunt spotten. Maak de kans op een ontmoeting met een hert nog groter met deze tips: 

  1. Ga op zoek in de vroege ochtend of tijdens schemering in de avond.
  2. Let op sporen in het zand.
  3. Draag onopvallende kleding en maak zo min mogelijk geluid.
  4. Neem een verrekijker mee om ook dieren op afstand te spotten.
  5. De grootste kans op het spotten is op open vlaktes of bij de bosranden.
  6. Tot slot de belangrijkste tip: je hebt te maken met wilde dieren. Voed en stoor deze dieren dus nooit en houd voldoende afstand (minimaal 25 meter). 

Meer blogs lezen?

Kunst spotten op straat, vermaak in de Zeeuwse steden, op pad met het Zeeuwse wildlife of de natuur in duiken. In Zeeland is van alles te beleven. Wil jij je laten inspireren om jouw bezoek aan Zeeland nóg mooier te maken? In onze blogs lees je hoe Zeelandfans hun verblijf in Zeeland beleven. Je vindt ze op de blogpagina!