HomeHome
Live-work
Blogs
10x bijzondere musea in Zeeland

Bijzondere musea in Zeeland

Zeeuws maritiem MuZEEum

10x bijzondere musea in Zeeland

29 oktober 2020 – geschreven door: Valerie

Cultuur snuiven? Als inwoner én bezoeker van Zeeland zijn er zat mogelijkheden! Wij zetten de 10 meest bijzondere musea voor je op een rijtje. Van chocolade tot de Zeeuwse geschiedenis, het museum aanbod in Zeeland is zeer divers. Lees snel verder.

1. Sjakie’s Chocolade Museum – Middelburg

Ben jij ook zo ontzettend gek op chocolade? Dan is Sjakie’s Chocolade Museum op de Vlasmarkt in Middelburg zeker een bezoekje waard! Bijna al je zintuigen worden geprikkeld tijdens een bezoek aan dit museum. Je ziet niet alleen overal chocolade, de heerlijke geur van chocolade prikkelt je neus continu in dit museum.

Sjakie’s Chocolade Museum heeft het meest uitgebreide assortiment aan chocolade in huis van Nederland! Een bezoek aan dit museum is een echte belevenis waar al je zintuigen aan bod komen. Zien, ruiken, voelen en proeven, jij gaat naar huis als een echte chocolade kenner! Het verhaal van boon tot chocolade en alles wat daarbij komt kijken wordt je hier verteld. Dit museum is leuk voor jong en oud. Krijg je er al zin in? Op de volgende pagina kun je meer informatie vinden over Sjakie’s Chocolade Museum.

Sjakies Chocolade Museum in Middelburg



2. Vleeshal – Middelburg

De Vleeshal in Middelburg is hét centrum voor hedendaagse internationale kunst. Het centrum is gevestigd in het voormalige stadhuis van Middelburg. De ruimte staat bekend om de prachtige Gotische architectuur welke vele kunstenaars heeft geïnspireerd bij het maken van unieke werken. Wil je meer weten over de actuele tentoonstellingen en exposities? Neem dan even een kijkje op de website van de Vleeshal.


3. Museum Schooltijd – Terneuzen

Vroeger ging het er heel anders aan toe op school. Er werden niet alleen andere materialen gebruikt, maar er was ook een hele andere manier van lesgeven dan tegenwoordig. Ben jij benieuwt naar de vroegere gang van zaken op Zeeuwse scholen? In Museum Schooltijd kom je er alles over te weten. Van schoolbankjes en letterdozen tot inktpotten, prentenboeken en houten schooltassen; in dit museum kun je het zo gek niet bedenken of het is er.

Het museum is gevestigd in een prachtig Rijksmonument in Terneuzen en de tentoonstellingen worden regelmatig in een nieuw jasje gestoken. Hierdoor blijft het museum verrassen. Museum Schooltijd is geschikt voor jong en oud en is toegankelijk voor een laag tarief. Voor meer informatie kun je op de website van Museum Schooltijd terecht.

Museum Schooltijd in Terneuzen


4. Watersnood museum – Ouwerkerk

In de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 werd ook Zeeland getroffen door de verschrikkelijke watersnoodramp die voor veel schade en verloren mensenlevens zorgde. Door een stormvloed én springtij steeg het water in de zuidelijke Noordzee zodanig, dat 200.000 hectare grond onder water kwam te staan. Gebouwen en huizen werden verwoest en zo’n 100.000 mensen verloren hun bezittingen. Wat voor (emotionele) impact heeft deze ramp gehad op de Zeeuwen? Hoe bouw je de getroffen delen van het land opnieuw op? Hoe voorkom je een tweede ramp, die nooit uitgesloten kan worden? Je kunt het allemaal ontdekken in het Watersnood museum.

Ps. Niet alleen de tentoonstellingen in het museum zijn interessant maar ook de locatie van het museum zelf is het bezichtigen waard. Het museum is namelijk gevestigd in de caissons die voor het sluiten van het laatste dijkgat werden gebruikt. Duik de geschiedenis in en ontdek het zelf!


5. Industrieel Museum Zeeland – Sas van Gent

Raak je een beetje verveeld van al dat rondkijken zonder dingen aan te mogen raken? Waag dan zeker eens een bezoekje aan het Industrieel Museum Zeeland. In het museum, dat gevestigd is in de monumentale suikerloods in Sas van Gent, word je verrast door vele aspecten van de Zeeuwse industrie. Dit museum is voor alle leeftijden geschikt en je kunt hier naast kijken óók nog eens veel dingen zelf ontdekken! Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van een veiligheidstest zoals fabrieksmedewerkers ook moeten doen.

Wist je dat Zeeland hét kenniscentrum is van industrietakken die over de hele wereld hun producten afzetten? Ontdek de bijzondere producten uit de Zeeuwse industrie in het Industrieel Museum Zeeland.



6. Zeeuws maritiem MuZEEum - Vlissingen

Zeg je zee, dan zeg je Zeeland! In het Zeeuws maritiem MuZEEum kun je van alles vinden over het heden en verleden van Zeeland in verbinding met de zee. Van objecten van oude VOC-schepen die honderden jaren lang op de bodem van de zee hebben gelegen tot de leukste weetjes, je vindt het allemaal in dit museum.

Wist je dat je hier zelfs het schilderij van (Zeeuw!) Michiel de Ruyter, geschilderd door Ferdinand Bol, uit de 17e eeuw kunt bewonderen? Wil je meer weten over het Zeeuwse maritieme verleden? Dan is een bezoek aan het museum zeker aan te raden! Het Zeeuws maritiem MuZEEum is te vinden in het centrum van Vlissingen aan de jachthaven van de stad.


7. Het Warenhuis museum Land van Axel – Axel

Dit museum vertelt het verhaal van hoe mensen tussen 1850 en 1950 leefden in Axel. Werktuigen die mensen gebruikten in die periode zijn ten toon gesteld en je kunt hier één van de eerste warenhuizen van Nederland vinden. Het ziet er zelfs nog precies hetzelfde uit als toen het werd geopend in 1920!

Op het plafond en muren zijn prachtige schilderingen te zien die geschilderd zijn door de vroegere eigenaar die het huis ook heeft laten bouwen. Je beleeft in het Warenhuis museum de geschiedenis van de streek, inclusief een collectie streekdracht! Voor meer informatie en tarieven kun je op de website van Het Warenhuis museum Land van Axel terecht.


8. Terra Maris – Oostkapelle

Zeeland staat bekend om haar prachtige landschappen. Er is zelfs een museum waar je alles vindt over natuur en landschap in Zeeland: Terra Maris. Het ligt midden in het prachtige natuurgebied ‘De Manteling van Walcheren’ en in de voormalige orangerie van kasteel Westhove. Het museum is leuk voor zowel volwassenen als kinderen.

In museum Terra Maris kun je onder andere verschillende schelpencollecties, verzamelingen fossiele botten van zoogdieren en prachtige collecties van opgezette vogels en zoogdieren vinden. Laat je verrassen door de rijke geschiedenis van het Zeeuwse landschap en de dynamische natuur van de Delta! Na je bezoek aan dit museum kun je nog heerlijk rondkijken in de 2,5 hectare grote landschapstuin van museum Terra Maris.


9. Het Polderhuis – Westkapelle

Recht achter de dijk in Westkapelle kun je museum Het Polderhuis vinden. Dit museum is een Dijk- en Oorlogsmuseum en je vindt hier alles over de geschiedenis van de Westkappelse Zeedijk en de aangrijpende gebeurtenissen in Westkapelle tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je beleeft hoe inwoners destijds de oorlog hebben ervaren door bijvoorbeeld luisterhoorns met herinneringen van inwoners. In de museumtuin is zelfs een gerestaureerd Nederlands landingsvaartuig uit de jaren zestig te zien!

Het Polderhuis is ook erg leuk voor kinderen en voor een laag tarief toegankelijk. Er worden verschillende speurtochten en spelletjes voor alle leeftijden aangeboden. Ps. Als je dan toch in Westkapelle bent, kun je gelijk een bezoekje brengen aan vuurtogen ’t Hoge Licht en vuurtoren ’t Lage Licht die samen een lichtlijn vormen.


10. Zeeuws Museum – Middelburg

Zeeland kent een eigen bijzondere geschiedenis. Wil jij hier alles over weten? Dan ben je bij het Zeeuws Museum zeker aan het juiste adres. In de Middeleeuwse Abdij van Middelburg (een prachtig pand!) kun je je helemaal onderdompelen in de geschiedenis van de provincie Zeeland. Niet alleen de Zeeuwse mode en streekdracht wordt hier tentoongesteld, maar ook wereldberoemde tapijten met zeeslagen uit de 16e eeuw. Ook de ‘wonderkamers’ vol uiteenlopende Zeeuwse én exotische voorwerpen. Kinderen tot 18 jaar kunnen hier gratis naar binnen! Overtuigd? Meer informatie over het Zeeuws Museum kun je op de website vinden.

Meer blogs lezen?

Van opgroeien in Zeeland tot verhuizen vanuit de Randstad en leuke activiteiten die je als inwoner dagelijks kunt doen. Wil jij persoonlijke verhalen lezen over het leven in Zeeland? Op onze blogpagina vind je al deze verhalen en meer!