HomeHome
Live-work
Four Freedoms Awards

The Four Freedoms Awards

Uitreiking Four Freedoms Awards
Standbeeld Franklin Roosevelt bij University College Roosevelt
Uitreiking Four Freedoms Awards

The Four Freedoms Awards

Elk jaar worden de Roosevelt Four Freedoms Awards uitgereikt aan een persoon of instantie die op inspirerende wijze invulling geven aan de Vier Vrijheden van Franklin D. Roosevelt. De uitreiking vindt het ene jaar plaats in New York en het andere jaar in de hoofdstad van Zeeland, Middelburg.

Van Zeeland naar New York

Vrijbuiters, pioniers, eigenzinnigen en nuchter volk. De drang naar vrijheid is groot in Zeeland. Al van oudsher. Samen met de Vanderbilts en de Stuyvezands maakten de Zeeuwse Roosevelts deel uit van de Old Dutch Stock. Invloedrijke families van Nederlandse afkomst. Zij bepaalden de vorming van het huidige New York. En zoals later blijkt, ook voor de vier vrijheden van de Rechten van de Mens.

Een legendarische mijlpaal voor de rechten van de mens is de toespraak van President Franklin D. Roosevelt, tijdens de Tweede Wereldoorlog. In zijn State of the Union benoemde hij voor het eerst de vier vrijheden: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring van gebrek en van vrees. Zonder deze vier vrijheden is er geen sprake van een democratie. Later zijn de vier vrijheden opgenomen in de Algemene Verklaring van de Rechten van de Mens.

Zeeuwse roots

Nog altijd is Zeeland verbonden aan Amerika met de vrijheden van de Rechten van de Mens. Sinds 1950 krijgen mannen, vrouwen en organisaties die zich inzetten voor een van de vier vrijheden ieder jaar een award uitgereikt. De uitreiking van de Four Freedoms Awards vindt het ene jaar plaats in New York en het andere jaar in Middelburg. In de Provincie waar het ooit allemaal eens begon. Die drang naar vrijheid. En waar de inwoners nog steeds graag hun eigen gang gaan.

Laureaat Freedom from Fear Award 2014

Malala Yousafzai staat bekend om haar opvoeding en vrouwenrechtenactivisme in de Swat-vallei, waar de Taliban meisjes soms hadden verboden om naar school te gaan. Begin 2009, op de leeftijd van 11/12, schreef Malala een blog onder een pseudoniem voor de BBC waarin haar leven onder het Taliban-bewind werd beschreven, hun pogingen om de vallei in handen te nemen en haar opvattingen over het bevorderen van onderwijs voor meisjes.

Op 9 oktober 2012 werd Malala in het hoofd en de nek neergeschoten tijdens een moordaanslag door Taliban-gewapende gangsters terwijl ze thuiskwamen op een schoolbus. Deze aanval en de constante bedreigingen voor haar leven hebben haar doelen en ambities niet veranderd. Ze zet haar strijd voor onderwijs en de rechten van kinderen en vrouwen voort. In 2013 werd Malala genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede en is zij de jongste genomineerde in de geschiedenis.