HomeHome
Live-work
Land van Saeftinghe

Land van Saeftinghe

Land van Saeftinghe
Ploegen door het verdronken land van Saeftinghe
Getijdenhaven bij Paal bij het Land van Saeftinghe

Van zeekraal naar zeebanaan

Foodpionier Jean-Pierre van Wesemael van Saeftinghe Zilt begon met zeekraal en lamsoor. Nu teelt hij zeekool en zeebanaan. Exclusieve zeegroenten: toprestaurants in heel Europa maken er bijzondere gerechten mee. 

Pioniers van de zilte industrie
Zeekraal, lamsoren, zeewier. Garnalen, mossels en kokkels. Het klinkt als een prima stel gangen in een Zeeuws toprestaurant. Maar al deze ingrediënten golden ooit als ‘aermemenseneten’. Voedsel voor de armen. Voor niks te plukken op de slikken en de schorren, simpel op te hengelen uit de branding. Een gratis maaltje. Gezond en lekker.

Zeeuwse chefs zijn vaak tuinier fans en wildplukkers. Pioniers op het gebied van zilte waren, intense smaken. Pure gerechten. Eenvoud maakt creatief en dat blijkt: Zeeland heeft zeven Michelinster-restaurants en nationale en internationale topchefs zijn opgegroeid in Zeeland. Zoals Sidney Schutte, Jannis Brevet, Richard Ekkebus, Sergio Herman. 

Jean-Pierre van Wesemael

“Je probeert altijd vooruit te kijken. Stilstand is achteruitgang”

Jean-Pierre van Wesemael is 3e generatie agrariër in Zeeuws-Vlaanderen. De boerderij grenst aan het Land van Saeftinghe, een natuurgebied op de linkeroever van de Westerschelde en tevens het grootste brakwaterschor van Europa. Hierdoor kwam hij op het idee om zilte groenten te kweken. 

Lees meer over De Mariahoeve en Saeftinghe Zilt
Om deze video af te kunnen spelen dien je de marketingcookies te accepteren,wijzig hier je cookie instellingen

Drijvende Zeewierwouden

De eerste zeewierboerderij van Nederland ligt in Zeeland. In het Oosterscheldewater van de Jacobahaven, met uitzicht op werkeiland Neeltje Jans. Op duurzame wijze telen Rebecca Wiering (what’s in a name) en Jennifer Breaton diverse soorten zeewier. Hun innovatieve boerderij Zeewaar laat wieren groeien aan drijvende touwen. Hun zeegroente is rijk aan eiwitten en mineralen en wordt het hele jaar door geoogst. Om de Dutch Weed Burger van te maken, of veganistische Zeeuwse zeewierballen. Wiering en Breaton vergelijken wieren graag met regenwouden. Zeewier neemt CO2 op, ademt zuurstof uit. De onderwaterbossen zijn een Europees samenwerkingsproject, ook omdat ze de kustlijn beschermen tegen erosie. 

 

Efficiëntie verticale VS horizontale tuinbouw

Horizontaal
10-100kilometer
Verticaal